Financiële ontwikkelingen ‘bedreigen verkoop EMI’

maandag 17 oktober 2011 - 12:19

De turbulente financiële markten kunnen de poging van de Amerikaanse zakenbank Citigroup om muziekmaatschappij EMI te verkopen doen ‘ontsporen’.

Dat melden diverse bronnen aan The Financial Times. Die geven tevens aan dat de mogelijkheid bestaat dat Citigroup de verkoop uitstelt als de biedingen te laag blijven. De biedingen zouden namelijk aan de lage kant zijn in vergelijking met de eerder genoemde bedragen van drie tot vier miljard dollar.

Voor EMI Music Publishing zijn biedingen binnengekomen die variëren van 1,7 tot 2,5 miljard dollar. Voor de recorded music-tak liggen ze tussen de 1 en 1,3 miljard dollar. De tweede ronde met biedingen heeft Citigroup volgens ingewijden opgezadeld met ‘een puzzel aan biedingen’. Een partij heeft bijvoorbeeld een laag bod gedaan op heel EMI, twee voor EMI Music Publishing en minimaal drie voor EMI Music.

Zowel Citigroup als het management van EMI is volgens The Financial Times voorstander van verkoop van het hele bedrijf aan één bieder. Dat scheelt naast belastingkosten ook veel andere kosten die de opsplitsing met zich meebrengt.

Werd vorige week al meer duidelijk, nu wordt er binnen twee weken een beslissing verwacht. Bronnen noemen drie mogelijkheden: EMI wordt in zijn geheel verkocht, de onderneming wordt opgesplitst of het geheel wordt ‘on hold’ gezet. Dat laatste zou de meeste veilingdeelnemers volgens The Financial Times echter verbazen omdat de bank eerder heeft aangegeven ‘probleem EMI’ niet te willen houden.