NVPI: 'Meerderheid kamer ziet ACTA verkeerd'

woensdag 15 februari 2012 - 14:23

Het is ‘jammer’ dat een meerderheid van de Tweede Kamer niet inziet wat het Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA) daadwerkelijk inhoudt. Dit meldt de NVPI bij monde van hoofd communicatie Wouter Rutten.

Rutten doet zijn uitspraken nadat gisteren bekend is geworden dat een meerderheid in de Tweede Kamer tegen het ondertekenen van het Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA) is. Voordat bekrachtiging plaatsvindt moet de Tweede Kamer overtuigd worden of het verdrag zich verhoudt met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

Rutten meent dat 'de Tweede Kamer ACTA  ziet als de karikatuur zoals zij door velen wordt neergezet'. Volgens Rutten is ACTA goed voor Europa en de Europese economie. “Het verandert geen Europese wetten, maar moedigt een meer gecoördineerde en effectieve wereldwijde bescherming van intellectueel eigendom aan. Dat heeft een positief effect op de wereldhandel, op de werkgelegenheid in Europa en de Europese export. Daarom wordt ACTA ondersteund door heel veel bedrijven en bedrijfstakken én de overgrote meerderheid van Europese overheden, inclusief de Europese Commissie.”

De NVPI-woordvoerder meldt tevens dat de motie ‘genoeg ruimte biedt’ om de kamer te overtuigen. “Er wordt gesproken over ‘mogelijk in strijd met grondrechten’. Dus men lijkt open te staan voor de feiten. Het is aan de regering om die te presenteren. De regering heeft overigens nog niet op deze motie gereageerd.”

Of dit na het downloadverbod, dat eind vorig jaar geen meerderheid kreeg, een tweede tegenvaller is, antwoordt Rutten: “Gelukkig heeft de regering een andere mening. Ook over het aanpakken van downloaden uit illegale bron. De moties ter zake zijn niet het sluitstuk van de discussie of de besluitvorming.”