Munich Records failliet

vrijdag 09 maart 2012 - 14:50

De rechtbank in Arnhem heeft deze week muziekmaatschappij Munich Records uit het Gelderse Renkum failliet verklaard.

De independent is inmiddels niet meer bereikbaar, maar het nieuws wordt tegenover Entertainment Business bevestigd door advocaat Willem Jager. Hij is aangesteld als curator. Over de reden van het faillissement zegt hij: “Munich had specialistische labels en was zodoende voor een groot deel afhankelijk van kleine winkels. Daarvan zijn er de laatste jaren heel veel verdwenen. Daardoor is de omzet teruggelopen. Dan kun je in kosten gaan snijden, maar op een gegeven moment kun je niet verder meer snijden. Dat is de hoofdoorzaak.”

Munich had negen man personeel in dienst. Jager: “We gaan nu proberen in een keer de hoofdbusiness bij een andere partij onder te brengen. Zodoende kan continuïteit gewaarborgd worden en kan wellicht een deel van het personeel daar ook ondergebracht worden. In hoeverre dat kan, is nu de vraag.”

Een logische partij daarvoor lijkt V2 Records. V2 en Munich zijn per 1 januari 2010 nauw gaan samenwerken op een groot aantal gebieden. Volgens Jager is V2 inderdaad een potentiële gegadigde. “Daarnaast zijn ook PIAS en Rough Trade dat.”

Artiesten waarvan Munich muziek uitbracht zijn onder meer: Balthazar, Amatorski, Milow, JW Roy, Jesse Dee, Dayna Kurtz. en Jelle Paulusma. Een van de labels die Munich voerde was Domino Records, waarop muziek is verschenen van Arctic Monkeys, Franz Ferdinand, Animal Collective, The Kills, Wild Beasts en Bonnie Prince Billy.