Sony van plan flink te snoeien in EMI Publishing-banen

donderdag 19 april 2012 - 12:29

Sony/ATV Music Publishing is van plan om binnen twee jaar zestig procent van het personeel van EMI Music Publishing te ontslaan. Dat moet per jaar $70 miljoen dollar besparen.

Dit meldt The New York Times, dat zijn handen heeft weten te leggen op een geheim rapport dat is bedoeld voor investeerders waar dit in staat. In dat 76 pagina’s tellende document staat dat in het eerste jaar 152 banen verdwijnen en in het tweede jaar 174. Die 326 banen zijn goed voor 63 procent van het totaal aantal werknemers bij EMI wereldwijd. Dat zijn er 515.

EMI Music Publishing Benelux kan en mag op dit moment geen commentaar geven. De vraag is hoeveel er hier nog bezuinigd kan worden. Een kleine twee jaar geleden werden de deuren van de kantoren in Nederland en België al gesloten. Vorig jaar werd bekend dat er op veel kleinere schaal een doorstart is gemaakt.

Naast de reorganisatieplannen staat in het rapport tevens dat Sony en EMI samen een marktaandeel hebben van 31 procent. Met dat aandeel is het gecombineerde bedrijf marktleider. Sony meldt tegenover The New York Times op dit moment geen commentaar te geven.

Eind vorig jaar werd bekend dat een groep investeerders, waaronder Sony, met eigenaar Citigroup tot overeenstemming is gekomen over de verkoop van EMI Music Publishing voor 2,2 miljard dollar. Sony/ATV Music Publishing, deels eigendom van Sony Corp. of America en de Estate of Michael Jackson, moet uit naam van de investeerders EMI gaan aansturen.

Volgens The Financial Times wordt die voorgenomen overname vandaag goedgekeurd door de Europese Commissie. Om concurrentiezorgen weg te nemen bij de Commissie gaat Sony EMI-catalogi verkopen, van songwriters als Ozzy Osbourne, Culture Club en Tears for Fears, die jaarlijks 25 miljoen euro opbrengen. Sony heeft dan wel water bij de wijn moeten doen, daarvoor lijkt het wel een snelle goedkeuring te krijgen. Daarmee wordt een lang, diepgravend onderzoek voorkomen. Ter vergelijking: bij die andere grote overname, van de recorded music-tak van EMI door Universal, wordt pas in september een eventuele goedkeuring verwacht.