LIRA dagvaardt UPC, Ziggo en Delta

vrijdag 22 februari 2013 - 16:52

LIRA, de collectieve beheersorganisatie voor (scenario)schrijvers, vertalers en journalisten, heeft grote kabelaars UPC, Ziggo en Delta gedagvaard met als inzet de vergoeding voor (scenario)schrijvers.

LIRA incasseert en verdeelt auteursrechtvergoedingen voor onder meer kabeldoorgifte, thuiskopie, leenrecht en reprorecht. De afgelopen twee jaar heeft LIRA samen met belanghebbenden onderhandeld om te komen tot een regeling voor de vergoeding van auteurs voor het gebruik van hun werken op de Nederlandse radio en televisie, via Uitzending Gemist en video-on-demand-diensten.

De regeling zou onder meer dienen ter vervanging van de toen nog bestaande model-licentieovereenkomst voor de uitzending in televisiepakketten van de kabelexploitanten en andere distributeurs. Op 1 oktober 2012 is deze model-licentieovereenkomst, die in 1985 tot stand is gekomen, geëindigd, zonder dat er een nieuwe regeling is getroffen.

Omdat LIRA vanaf 1 oktober 2012 geen kabelvergoedingen meer ontvangt voor de creatieve makers die zij vertegenwoordigt, heeft Lira aan de kabelexploitanten en overige distributeurs eind vorig jaar een licentieovereenkomst aangeboden. Inmiddels hebben diverse kabelaars een nieuwe licentieovereenkomst met LIRA gesloten. Kabelexploitanten UPC, Ziggo en Delta, betalen sinds 1 oktober 2012 geen vergoedingen meer aan LIRA , dat nu naar de rechter is gestapt om via die weg alsnog te bewerkstelligen dat de kabelexploitanten een redelijke vergoeding betalen ten behoeve van de door LIRA vertegenwoordigde auteurs.

In 2005 was ook al een gang naar de rechter noodzakelijk om de kabelexploitanten ervan te overtuigen dat zij een vergoeding moesten betalen voor het gebruik van het werk van filmmakers zoals scenarioschrijvers.