Alle aandacht in Album Top 100 naar Jimi Hendrix

vrijdag 08 maart 2013 - 12:35

Jimi Hendrix heeft ruim veertig jaar na zijn overlijden een tweede plek in de GfK Album Top 100 verovert met zijn ‘nieuwe’ album People Hell And Angels.

Daarmee is People Hells And Angels meteen ook de hoogste notering die Hendrix ooit heeft behaald in de Nederlandse albumlijsten. Bij leven bereikte Hendrix in mei 1970 een zevende plek in de Nederlandse albumcharts met zijn album Band Of Gypsys. Na zijn overlijden behaalde Hendrix nog top 10-noteringen met zijn postuum verschenen albums The Cry Of Love (1971; no. 3) en Valleys Of Neptune (2010; no. 4).

Zijn nieuwe album People Hell And Angels bevat twaalf tracks, waaronder het nooit eerder uitgebrachte Somewhere dat Hendrix in maart 1968 opnam met Stephen Stills en Buddy Miles. Hendrix nam de meeste studiotracks van People Hell And Angels eind jaren ’60 op voor een nieuw album, dat de opvolger moest worden van Electric Ladyland maar nooit verscheen. Hendrix overleed op 18 september 1970 op 27-jarige leeftijd in een appartement in Londen als gevolg van een fatale combinatie van drank en slaaptabletten.

Volgens technicus Eddie Kramer, tevens Hendrix’ culturele erfgoedbewaker, is People Hell And Angels het laatste album van Hendrix met nooit eerder uitgebracht studiomateriaal. In de toekomst zegt Kramer dat er alleen nog maar liveopnamen van Jimi Hendrix op plaat worden uitgebracht.