U2 en Apple ontwikkelen nieuw muziekformaat

vrijdag 19 september 2014 - 11:38

De samenwerking tussen U2 en Apple gaat verder dan het gratis uitdelen van albums. In Time vertelde leadzanger Bono dat de band samen met het techbedrijf werkt aan de ontwikkeling van een nieuw digitaal muziekformaat.

U2 vindt dat artiesten betaald moeten worden voor hun werk, zo motiveerde Bono de samenwerking met Apple. Volgens hem is het formaat zo vernieuwend dat consumenten bereid zijn om weer te betalen voor muziek. Veel details zijn nog niet bekendgemaakt. Het zou gaan om een audiovisueel en interactief formaat dat niet te kopiëren valt. Daarnaast worden zowel albums als losse nummers ondersteund. Volgens Bono wordt het muziekformaat over ongeveer anderhalf jaar gelanceerd, bij de release van het U2-album Songs of Experience.

Het onlangs uitgebrachte U2-album Songs of Innocence werd gratis ter beschikking gesteld op iTunes. Op deze actie kregen U2 en Apple veel kritiek, omdat het album automatisch werd 'gepusht' naar iedereen met een iTunes-account. Bovendien liet het album zich maar lastig verwijderen.