Edison Oeuvreprijs voor Flairck

donderdag 26 februari 2015 - 15:42

De Nederlandse band Flairck heeft donderdag de Oeuvre Edison Wereldmuziek gekregen. De Edison Stichting kende de band de prijs niet alleen toe voor hun oeuvre, maar ook voor hun buitengewone verdiensten voor de Nederlandse muziek. 

Flairck werd in 1978 opgericht door gitarist Erik Visser en fluitist Peter Weekers. De eerste twee lp’s Variaties op een Dame uit 1978 en Gevecht met de Engel uit 1980 werden beide bekroond met een Edison. De groep heeft gedurende de 35 jaar die volgden zowel nationaal als internationaal hoge ogen gegooid. In die periode heeft Flairck 22 albums gemaakt en samenwerkingsverbanden gezocht met onder anderen Ramses Shaffy, Liesbeth List en George Moustaki.

Sinds 2013 opereert Flairck weer in de oorspronkelijke bezetting met Erik Visser, Peter Weekers en Sylvia Houtzager op viool en harp, aangevuld met de jonge Mexicaanse bassist/gitarist Pablo Ortiz. In de zomer doet de groep een tournee door Japan en Zuid-Amerika. Op 9 maart geeft Flairck zijn 2500ste concert in Carré te Amsterdam.

De Oeuve Edison werd heb vanmorgen door Lee Towers uitgereikt in het Radio 1-programma Dit Is De Dag. De Edison Stichting meldt dat de band maar moeilijk muzikaal is vast te pinnen en houdt het wat betreft genre op ‘wereldmuziek’.

Maandag wordt er wederom een nieuwe lichting Edison awards uitgereikt. Tijdens een besloten evenement zullen de winnaars van Edison Pop 2015 bekendgemaakt worden The Harbour Club Amsterdam.

Foto: Ton Kastermans Fotografie