Nieuwe festival Beyond wil Nederlands antwoord op Burning Man zijn

vrijdag 06 maart 2015 - 15:52

Het nieuwe evenement Beyond, 16 mei op evenemententerrein Velsen Valley in Spaarnwoude, positioneert zich als een Nederlands alternatief voor internationale culturele festivals als Burning Man. Het festival hanteert geen blokkenschema, heeft geen main stage en geen headliners.

Voor de eerste editie mikt Beyond op 5000 bezoekers, die wordt gevraagd om moderne communicatiemiddelen thuis te laten. Beyond wordt georganiseerd door een veelvoud van creatieve communities uit binnen- en buitenland die het tegenovergestelde neer willen zetten van wat Nederlandse festivalbezoekers gewend zijn.

Kunstenaar Dadara (Daniël Rozenberg) is Creatief Directeur en bedenker van het concept. “Na 15 jaar grote interactieve projecten op het Burning Man Festival in de Nevada-woestijn te hebben gebouwd vonden we het tijd om ook in Nederland een platform te creëren voor diegenen die voorbij hun eigen horizon willen kijken. Het is te gek voor woorden dat een echt creatief initiatief hier niet bestaat. In Duitsland is er Fusion, in Portugal is er Boom, en in Amerika is er Burning Man.”

Onder de initiërende creatieve communities bevinden zich onder meer de partijen Ruigoord, Robodock, Bauhaus, Circus Klauterwerck, Edit Festival, At Worlds End, Classical Music Rave, Frank Festival, Psy-Fi, BeatUnique en het Berlijnse Perception. Deze lijst is nog groeiende.

Dadara geeft aan dat Beyond gezien moet worden als een tegenbeweging in de steeds groter groeiende festivalmarkt. “Nederland staat in de wereld bekend als grootste exporteur van dance- en festivalconcepten, maar ze draaien allemaal om consumeren. De Nederlandse festivalgangers hebben alles al wel een keer gezien en willen daarom ieder jaar, meer, groter en meer bekende namen. Wij willen ze juist uitdagen om zelf de volgende stap te zetten: door niet alleen het evenement te consumeren, maar er zelf onderdeel van te zijn. Beyond gaan dus. Tot nu toe moest je daarvoor naar het buitenland, en wij vinden het hoog tijd dat dit nu ook in Nederland gebeurt.”