Nieuw label Final 500 Records van start

dinsdag 01 september 2015 - 14:55

Met de release van de EP Man Of Atom van de Britse band Revere is platenlabel annex vinylclub Final 500 Records van start gegaan. Op dit label verschijnt viermaal per jaar exclusief nieuw werk van een (inter)nationale upcoming act.

Final 500 Records heeft vandaag de deuren geopend voor geïnteresseerden die zich kunnen inschrijven voor de vinylclub. Per release worden er slechts 500 (genummerde) exemplaren geperst op vinyl à € 19,95. Dat betekent dat maximaal 500 man lid kan worden. Mocht dit ledenaantal niet worden gehaald, dan gaat de resterende voorraad voor enkele euro's duurder in de losse verkoop. Final 500 Records is een initiatief van Bas Bosboom en Harm de Kleine, beiden met een achtergrond in de muziekindustrie. Hun doel is om bands die vanwege het enorme online aanbod dreigen onder te sneeuwen, op te laten vallen door middel van gelimiteerde releases.

"We hebben wel wat om uit te leggen aan potentiële bands, omdat een concept als dit wereldwijd eigenlijk nog niet bestaat op deze manier", aldus Bas Bosboom, die de band Revere enkele jaren terug tekende voor V2. Zowel Bosboom als Revere is inmiddels niet meer aan dat label verbonden. "Onderdeel van de deal die wij met de artiesten maken, is dat wij ook niets anders claimen dan hetgeen we uitbrengen. In het geval van Revere dus deze uitgave van 500 stuks. Als een band daarna met diezelfde liedjes inkomsten genereert via Spotify of iTunes of iets dergelijks, of ze in een later stadium op een album plaatst, maken wij daar geen aanspraak op. Dit is puur een manier voor bands zonder label om een fysieke release uit te kunnen brengen en wij proberen juist vanuit de beperkte beschikbaarheid van de releases bands te genereren. De enige voorwaarde die we de bands stellen, is dat het werk dat Final 500 Records uitbrengt niet eerder is uitgebracht."

Final 500 Records richt zich in hun marketing en met het oog op het toekomstige ledenbestand voornamelijk op de Nederlandse markt, al staat het open voor bestellingen vanuit het buitenland. Dat betekent ook dat er Nederlandse acts op het label zullen worden uitgebracht. Daar is volgens Bosboom bewust geen quotum aan gehangen. "We hebben nog even overwogen om bijvoorbeeld één van de vier releases per jaar van een Nederlandse band te laten zijn. We besloten echter dat de muziek leidend moet zijn, niet de afkomst van de band."

De Revere EP Man Of Atom verschijnt eind november op genummerd, wit vinyl. Geïnteresseerden kunnen de release bestellen of lid worden via www.final500records.nl.