Detailhandel Nederland voorspelt drie procent omzetstijging door Kerst

maandag 19 december 2016 - 15:15

Winkeliers verwachten dit jaar een stijging van de kerstomzet met ruim drie procent ten opzichte van 2015. Nynke Wiersma, woordvoerder Detailhandel Nederland, meldt dat de verkooppiek zal plaatsvinden op vrijdag 23 en zaterdag 24 december.

Kerst gaat voor extra omzet zorgen bij retail. Detailhandel Nederland verwacht een stijging van drie procent vergeleken met vorig jaar. Nynke Wiersma, woordvoerder Detailhandel Nederland: "Vorig jaar viel kerst in de eerste week van de kerstvakantie. We zagen dat de kerstaankopen verspreid over de week werden gedaan. Nu werken veel mensen tot en met het einde van de week, waardoor we een grote piek qua aankopen verwachten op vrijdag 23 en zaterdag 24 december."

Op de drukste twee dagen voor kerst rekenen consumenten naar verwachting meer dan 44 miljoen keer af in de winkel. Het merendeel van de aankopen wordt gepind. Tijdens de drukste uren gaan we uit van ruim twee miljoen aankopen per uur.

In de webwinkel zal het dit jaar om circa twee miljoen betalingen gaan op de piekdag. Naar verwachting vindt de drukste dag in webwinkels een aantal dagen eerder plaats dan in de winkelstraten. De gemiddelde omzet in december ligt op non-foodproducten bijna 20 procent hoger dan gedurende de rest van het jaar.