Telecomwaakhond verbiedt datavrije muziekdienst T-Mobile

vrijdag 23 december 2016 - 12:43

T-Mobile moet van de Autoriteit Consument & Markt stoppen met het aanbieden van de dienst Datavrije Muziek. Volgens de telecomtoezichthouder is de dienst in strijd met de regels rond netneutraliteit. De dwangsom bedraagt 50.000 euro per dag met een maximum van 500.000 euro.

Bij de dienst Datavrije Muziek geldt een zogeheten zero-rating, wat betekent dat muziekstreaming niet ten koste gaat van de databundel. "De Nederlandse wet is duidelijk over zerorating: het mag niet", zegt Henk Don, bestuurslid van de Autoriteit Consument & Markt (ACM), in een verklaring. "En daarom treedt de ACM op. Zerorating kan schadelijk zijn voor de concurrentie op diensten die op internet worden aangeboden. Het gaat dan met name om diensten die veel data verbruiken, zoals Spotify en youTube."

In een reactie laat T-Mobile weten van mening te zijn dat er 'géén sprake is van een overtreding omdat zero rating volgens de Europese regels onder bepaalde voorwaarden wel is toegestaan'. "T-Mobile voldoet aan deze Europese voorwaarden en is het dus niet eens met het besluit van de ACM en zal de zaak aan de rechter voorleggen. T-Mobile wacht op het oordeel van de rechter en tot die tijd blijft Datavrije Muziek beschikbaar."

Met 'de Europese regels' doelt de telecomprovider op de sinds 30 april geldende nieuwe Verordening Netneutraliteit. Volgens de samenwerkende Europese toezichthouders mogen bepaalde diensten onder strikte voorwaarden gratis of goedkoper worden aangeboden. "De Nederlandse wet is zelfs in strijd met de Europese verordening die boven de Nederlandse wet staat", stelt de provider.

T-Mobile introduceerde Datavrije Muziek op 10 oktober, waarna de ACM direct aankondigde de dienst te onderzoeken op mogelijke overtredingen van de regels voor netneutraliteit. De Nederlandse wet staat geen enkel onderscheid op het gebied van tarieven toe. Duurder mag niet, maar goedkoper of gratis ook niet. "Gratis data bestaat niet: andere diensten worden hierdoor duurder", aldus Don.