Interview Floor Jansen: ‘Veel mensen beseffen niet hoe groot Nightwish is’

woensdag 15 februari 2017 - 10:48

Niet Anouk, Ilse DeLange of Caro Emerald is de succesvolste Nederlandse zangeres in het buitenland, maar de 35-jarige Floor Jansen. Sinds 2012 is ze de frontvrouw van de Fins-Brits-Nederlandse metalband Nightwish. We spraken met haar over de afgelopen wereldtournee, de ondergeschoven status van metal in Nederland en haar plannen voor 2017.

In maart 2015 verscheen Nightwish’ achtste studioalbum Endless Forms Most Beautiful en een maand later werd het startschot gegeven voor de gelijknamige wereldtournee die ruim anderhalf jaar zou duren. In totaal gaf de groep 151 optredens en werden onder meer Londen (een uitverkochte Wembley Arena) en Amsterdam (tweemaal een uitverkochte Heineken Music Hall) aangedaan. Verder was Nightwish headliner tijdens een groot aantal festivals, waaronder het Braziliaanse Rock in Rio, Masters of Rock in Tsjechië en het Franse Hellfest Summer Open Air.

“Een geweldige ervaring”, vertelt zangeres Floor Jansen. “Het is fantastisch om te zien dat ondanks alle grote culturele verschillen onze muziek mensen wereldwijd aanspreekt en enthousiast maakt. Zo waren we in april 2016 voor de eerste keer sinds 2008 weer in China. Het publiek ging zo uit zijn dak dat we een halfjaar later zijn teruggekomen voor twee extra concerten.”

Vehicle Of Spirit
Het Europese gedeelte van de tournee werd afgesloten in een uitverkochte Wem-bley Arena voor 12.000 fans. In december verscheen de 3-dvd boxset Vehicle Of Spirit, met onder meer een registratie van dit optreden. “Of dit een van de hoogtepunten van de tournee was? Dat had het niet hoeven zijn, maar dat werd het uiteindelijk wel. We waren inmiddels een geoliede machine op het podium, waardoor we ook ontspannen genoeg waren om te kunnen genieten. En het was heel bijzonder om samen met wetenschapper en evolutiebioloog Richard Dawkins [die een gastrol vervult op het laatste Nightwish-album – red.] op het podium te staan.”

Op de dvd-registratie is verder een optreden in het Finse Tampere te zien. “Dit was een thuiswedstrijd voor ons”, vertelt Jansen. “Het was de grootste productie die ooit voor ons is gemaakt. Overigens hebben we er bewust voor gekozen om ook optredens uit andere landen op de dvd te zetten. In Amerika zijn onze shows bijvoorbeeld heel anders; daar mogen we geen groots vuurwerk op het podium gebruiken. De shows in Zuid-Amerika zijn dan weer iets kleiner van opzet, omdat je je noodgedwongen veelal per vliegtuig moet verplaatsen.”

Hokjesdenken
Floor Jansen is de meest succesvolle Nederlandse zangeres in het buitenland. Toch wordt metal nog altijd enigszins beschouwd als een niche, zo ervaart ook Jansen. “Nightwish maakt niet alleen maar metal. We spreken een gemêleerd publiek aan, van jong tot oud. Het is de uitdaging – zeker in een land als Nederland, waar alles het liefste in hokjes wordt gestopt – om de vooroordelen rond metal weg te nemen. In Finland bijvoorbeeld wordt Nightwish gewoon op de radio gedraaid; daar zijn wij net zo mainstream als een band als Kane in Nederland was. Dat veel mensen hier niet weten hoe groot wij zijn, is eigenlijk heel wonderlijk. Een single als Élan kan makkelijk op de radio worden gedraaid. Ik denk dat mensen best naar ons willen luisteren of ons leuk zullen vinden, maar worden afgeschrikt door het predicaat ‘metal’. Wat dat betreft is er nog een wereld te winnen.”

Jaartje rust
Nu de tour is afgerond, is er een jaartje rust ingelast. “Dit was eigenlijk al besloten vóór de opnames van Endless Forms Most Beautiful. Daarna ben ik allerlei dingen gaan plannen, waaronder een gezin.” Stilzitten zit er echter niet in – of althans, niet helemaal. Floor Jansen is een van de gastvocalisten op The Source, het nieuwe album van Ayreon dat in april verschijnt, en in september is ze een van de gasten tijdens de twee (uitverkochte) Ayreon Universe-concerten in 013. Verder is ze vanaf november betrokken bij het Finse project Raskasta Joulua, dat kerstliedjes in een metaljasje steekt. “Voor mij staat dit jaar echter vooral in het teken van het moederschap, maar om nu helemaal geen muziek te maken… In 2008 heb ik samen met de Noorse gitarist Jørn Viggo Lofstad van de metalband Pagan’s Mind een rockalbum geschreven. Dat album is nooit uitgebracht; daar zou ik graag wat mee doen – zonder dat er nu gelijk een deadline aanhangt.”

Eigenwijs
Valt er eigenlijk nog wat te wensen, na een uiterst succesvolle tour en een goed ontvangen album? “Vorig jaar stonden we in de HMH, de volgende keer is dat de Ziggo Dome”, lacht Floor Jansen. “Maar het hoeft niet. We hebben in Europa een goede basis en trekken vijf- tot vijftienduizend man. We hebben niet het gevoel dat we nog groter moeten worden. Als we al een ambitie hebben, is het wel dat we eigenwijs blijven en op onze eigen voorwaarden muziek  blijven maken, zonder compromissen. Dat is veel belangrijke dan nog groter of bekender worden. Nightwish mag dan in 2017 een ‘jaartje vrij hebben’, we hebben al heel veel plannen voor 2018. Zonder in details te willen treden, kan ik nu al zeggen dat onze agenda al behoorlijk vol aan het lopen is.”

Floor Jansen
Zangeres Floor Jansen (1981) startte haar muzikale carrière op zestienjarige leeftijd bij de band Apocalypse, de voorloper van After Forever, waar ook gitarist Mark Jansen (geen familie) deel van uitmaakte. Hij zou later de symfonische metalbands Epica en MaYaN oprichten. In 1999 behoorde Floor Jansen tot de eerste lichting Rockacademie-studenten in Tilburg. Nadat After Forever in 2009 stopte, richtte ze haar eigen band ReVamp op. Verder is ze betrokken bij tal van rock- en metalprojecten (waaronder Star One en Ayreon van Arjen Lucassen) en is ze actief als zangdocente. Vanaf oktober 2012 verving ze Anette Olzon als zangeres van Nightwish tijdens de Imaginaerum World Tour. Een jaar later werd bekendgemaakt dat ze de nieuwe frontzangeres van de groep zou zijn. Jansen woont in Zweden. Samen met haar man, Sabaton-drummer Hannes Van Dahl, verwacht ze begin maart haar eerste kindje.