Benelux-unie voor detailhandel officieel van start

maandag 20 februari 2017 - 12:59

De ministers van Economische Zaken van Nederland, België en Luxemburg komen vandaag bij elkaar voor het officiële startschot van de creatie van een Benelux-Detailhandelsmarkt. De ministers krijgen uit handen van de Benelux organisatie een studie gepresenteerd die de kansen en uitdagingen voor een Benelux-Detailhandelsmarkt in kaart heeft gebracht.

Volgens deze studie zou een Interne Benelux-Detailhandelsmarkt tegen 2025 95.000 nieuwe banen in de detailhandel en 36.000 nieuwe bedrijven kunnen creëren.

De studie presenteert maatregelen die moeten leiden tot één gezamenlijke detailhandelsmarkt. Daarmee wordt het voor winkeliers makkelijker om grensoverschrijdend te handelen en voor consumenten eenvoudiger om te kopen over de grens. Europees onderzoek toont aan dat als landen dezelfde regels hebben, 57 procent van de bedrijven bereid zou zijn hun verkoop naar andere EU-landen uit te breiden. Topprioriteiten op de agenda zijn het gelijktrekken van regels, vereenvoudigen van btw-afdrachten en voorlichting over ondernemen over de grens. 

Margriet Keijzer, secretaris Europa: “Voor veel winkeliers met grensoverschrijdende ambities is het betreden van de Benelux-markt een logische stap. Winkeliers die actief zijn in de grensregio voelen vaak de gevolgen van een verschil in regels in een aangrenzende lidstaat. Denk aan verschillen in BTW-tarieven of verschillende statiegeldsystemen. Door het gelijktrekken van regels en betere coördinatie van beleid kunnen producten, diensten en werknemers straks moeiteloos de binnengrenzen van de Benelux passeren.”