BREIN haalt usenetforum Place2Use offline na gerechtelijk bevel

vrijdag 10 maart 2017 - 14:44

Stichting BREIN heeft in februari een ex-parte beschikking van de Rechtbank Leeuwarden verkregen over Place2Use. Het usenetplatform verkocht abonnementen voor streaming toegang tot films en tv-series en deelde met zijn publiek ook nzb-bestanden.

Via de voorzieningenrechter in Leeuwarden sommeerde BREIN dat Place2Use moest stoppen met zijn illegale streamingactiviteiten. Op last van een dwangsom van tweeduizend euro per dag met een maximum van vijftigduizend euro.

Eerder deze week trokken de beheerders van Place2Use de stekker uit het platform. Techsite Tweakers meldt dat lezers berichten hebben gehad dat het usenetforum wordt voorgezet op een ander domein dat alleen toegankelijk zal zijn voor betalende gebruikers.

Place2use bood via links toegang tot de streams. Daarnaast was er een downloadoptie voor de films en series. Volgens BREIN waren er honderden HD-films streaming te zien na betaling. De illegale site hanteerde verschillende tarieven. Zo betaalde je voor een VIP-account voor twee maanden 7,50 euro, terwijl je na betaling van 50 euro per jaar toegang had tot achthonderd films.

Volgens BREIN had Place2Use 8500 geregistreerde gebruikers, waarvan 2000 dagelijkse gebruikers (van wie er 200 betaalden voor streams). BREIN stelt verder dat de site bewust illegaal handelde. Zo werd er een lijst gepubliceerd van films die nog in de bioscoop draaiden. Ook het openbaar maken van de filmposters en dvd-hoezen zou inbreuk makend zijn.