‘Grote releases op Spotify tijdelijk exclusief voor betalende gebruikers’

donderdag 16 maart 2017 - 14:36

Grote albumreleases zijn op Spotify binnenkort alleen nog voor betalende abonnees beschikbaar. Na een bepaalde periode kunnen de gratis gebruikers ze pas luisteren. Dat is een van de uitkomsten van de onderhandelingen tussen de drie majors en de muziekstreamingdienst.

Als tegenprestatie hoeft Spotify minder royalty's af te dragen aan de drie majors Universal, Sony en Warner, schrijft de Financial Times, die zich baseert op 'personen die bekend zijn met de onderhandelingen'.

Spotify en de drie majors Universal, Sony en Warner zijn momenteel in onderhandeling met elkaar over licentiedeals. De streamingdienst wil in aanloop naar de geplande beursgang zwarte cijfers kunnen schrijven en daarom een stuk minder betalen aan royalty's. De zakenkrant schrijft dat 'binnen enkele weken' de deals rond zullen zijn.

De onderhandelingen tussen Spotify en de majors lopen al een lange tijd. Het feit dat alle muziek zowel voor de betalende abonnees als de gebruikers met een gratis abonnement beschikbaar is, is een heet hangijzer. De royalty-uitkeringen van streams die zijn gegenereerd door betalende abonnees ligt namelijk hoger dan die van gratis gebruikers.

Topman Daniel Ek heeft altijd alle content beschikbaar gesteld aan betalende en gratis gebruikers en heeft tot nu toe nooit toegegeven aan de toenemende druk van de muziekmaatschappijen en artiesten. Dat leidde ertoe dat Taylor Swift haar muziek in 2014 van Spotify afhaalde en een deal sloot met Apple Music.

Volgens Financial Times heeft Spotify, dat gewaardeerd wordt op 8,5 miljard dollar, in 2015 een nettoverlies gedraaid van 173 miljoen dollar. De omzet bedroeg 1,95 miljard dollar, en er werd 1,63 miljard dollar uitgegeven aan royalty- en distributiekosten.