Afgelopen 10 jaar bijna zeven van de tien muziek- en filmretailers gesloten

dinsdag 04 april 2017 - 13:29

Van alle retailers hebben speciaalzaken in muziek en dvd's de afgelopen tien jaar het vaakst de deuren gesloten. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek zijn hiervan de afgelopen tien jaar bijna zeven op de tien vestigingen verdwenen.

Vorig jaar waren er volgens het CBS landelijk 260 muziek- en filmspeciaalzaken. Dat waren er in 2007 nog 815. Het totaal aan fysieke winkelvestigingen in de Nederlandse straten is het afgelopen decennium met ruim 4 procent geslonken, tot 95.630.

De daling is onder meer te wijten aan de explosieve opkomst van onlineshoppen en andere vormen van kopen via het internet. Het aantal webshops is dan ook vervijfvoudigd, tot ruim 32.000. Ook veel fotografiewinkels, verkopers van baby- en kinderkleding en antiekzaken moesten noodgedwongen sluiten.

Retailwinkels waar de afgelopen decennium groei is gerealiseerd zijn telefoonwinkels. Ten opzichte van 2007 is dat aantal met ruim 37 procent gestegen. Ook het aantal tweedehandskledingzaken, warenhuizen, en gespecialiseerde viswinkels namen elk met meer dan 30 procent toe.