Ierse rechter legt isp’s blokkade van illegale streamingsites op

dinsdag 04 april 2017 - 14:02

Negen Ierse internetserviceproviders moeten van de rechter de toegang tot verschillende illegale streamingsites blokkeren, zoals movie4k.to, primewire.ag en onwatchseries.to. Volgens de rechter vond er 'duidelijke schending van copyright plaats'.

De rechtszaak was aangespannen door The Motion Picture Association, die onder meer de Amerikaanse majors Disney, Twentieth Century Fox, Sony Pictures en Warner Bros vertegenwoordigt. De rechtszaak werd gesteund door onafhankelijke distributeurs en filmmakers in Ierland.

The Motion Picture Association stelde dat 'copyright op grote schaal wordt geschonden' en dat 'elke streamingsite duizenden illegale films aanbiedt'. Volgens de belangenorganisatie leidde piraterij in 2015 tot het verlies van 500 banen en een omzetverlies van 320 miljoen euro in Ierland.

Volgens Irish Times heeft geen van de serviceproviders geprotesteerd tegen de blokkades, maar daar kan verandering in komen als het aantal geblokkeerde websites in de toekomst drastisch toeneemt. De provider Eir wilde daarom een limiet van vijftig notificaties per maand, maar de rechter wilde geen limiet opleggen.