Cloud 9 heeft de wereld als speelveld

vrijdag 14 april 2017 - 10:57

Waar Cloud 9 Music in het verleden met name actief was op het gebied van dance, heeft het bedrijf zich zeker als publisher ontwikkeld tot een allrounder. Het ziet muzikale grenzen vervagen en daarmee ook de landsgrenzen.

Onderdeel van de expansie van Cloud 9 Music is het vorig jaar in België gestarte Tousensemble Publishing, een samenwerking met CNR Records België en producer/auteur Regi Penxten, wiens auteursbelangen vanuit Tousensemble Publishing wereldwijd worden vertegenwoordigd. “Waar je steeds meer publishers, met name de majors, ziet vertrekken uit België, zijn wij van mening dat je juist de Belgische markt dedicated moet bedienen”, vertelt Raymond van Vliet, managing director en co-owner van Cloud 9. “Tousensemble wordt gerund door de zeer ervaren Wim Coryn, er zit een eigen creative en een heel eigen team, dat de volledige Cloud 9-catalogus als subuitgever beheert. Regi Penxten heeft een enorme status in België en is een fantastische anchorman om auteurs aan ons te binden. Wat we met Cloud 9 vanuit Nederland hebben bereikt, is een blauwdruk voor wat we met Tousensemble in België voor ogen hebben. Dus aan de ene kant dance, bijvoorbeeld door de exclusieve overeenkomst met Felix De Laet (beter bekend als Lost Frequencies), maar anderzijds ook met Vlaamse popauteurs als De Romeo’s. We vertegenwoordigen bijvoorbeeld ook Van Echelpoel, die met Ziet Em Duun momenteel een enorme hit heeft in België, en Niels Destadsbader, wiens album het enorm goed doet.”

Groter netwerk

Cloud 9 heeft een participatie genomen van 50 procent in de Engelse boutique publisher Phrased Differently. “Een partij die heel gericht werkt met een selectie van vijftien tot twintig auteurs, die werken vanuit zeven Londense studio’s”, aldus Van Vliet. “Onder andere Nathan Duvall, die vanuit Disciples meewerkte aan Calvin Harris’ How Deep Is Your Love, zit bij Phrased Differently. Ook hier is de breedte belangrijk. Never Give Up On You, het nummer dat Engeland naar het Eurovisie Songfestival stuurt, is mede geschreven door Lawrie Martin, en die zit bij ons, evenals Maegan Cottone, die onder meer aan vier nummers op het recente  album van Little Mix werkte.”

Head of Creative Marc Zwart voegt toe dat er ook veel wordt verwacht van nieuwe signings als Justin Stein, Ki Fitzgerald en Will Simms. “Door deze constructie kunnen we makkelijker onze Nederlandse schrijvers naar Engeland sturen.” Van Vliet voegt daaraan toe: “Momenteel onderzoeken we of we ook kantoren kunnen openen in Duitsland en Scandinavië, of kunnen participeren in partijen in die landen. Met name op songwriting-gebied zijn dat voor ons key territories.”

Sub-publishing

Voor zowel Tousensemble als Phrased Differently verzorgt Cloud 9 de wereldwijde administratie. “Daar liggen onze kwaliteiten. Wij zijn de afgelopen jaren wereldwijd enorm gegroeid, ook op het gebied van sub-publishing. Toen we startten, was de insteek vooral het werken met original copyrights. Ons apparaat is volledig toegerust op wereldwijde administratie, en dat heeft een vlucht genomen sinds we in 2010 een joint venture met Chrysalis zijn aangegaan. Als je die catalogus aankunt, kun je alles aan.”

Verbreding

De verbreding toont zich in het niet alleen het aantal prijzen dat Cloud 9 heeft gewonnen, maar vooral in de diversiteit. “Wij zijn er heel trots op dat we dit jaar maar liefst elf Buma Awards in ontvangst mochten nemen met onze auteurs”, aldus Van Vliet. “Lost Frequencies en Armin van Buuren zitten daarbij nog in de dancehoek, waar we van oudsher vandaan komen, al werkt laatstgenoemde samen met rockformatie Kensington. We hebben ook op het gebied van urban, Nederlandstalig en pop gewonnen met onder meer nummers van en voor B-Brave met Sevn Alias, wiens hit Gass ook won, Diggy Dex met JW Roy, Alias, Jairzinho, BKO en Jason Futuristic. De helft van de gewonnen awards heeft niets meer met dance te maken en zijn urban- en popgerelateerd. We hebben met Mo Fouradi en de van FunX afgekomstige Natasja Jagesar ook echte urbanspecialisten in huis gehaald, en de komst van Pieter van Bodegraven heeft eveneens enorm veel deuren geopend. Een heel mooie ontwikkeling, precies wat we met de verbreding bedoelen.”

Writing camps

Ook de diverse auteurs ontwikkelen mee, zo stelt Marc Zwart. “Precies vijf jaar geleden organiseerden we ons eerste writing camp. Een groot aantal van onze componisten had zoiets nog nooit gedaan, en in de loop der jaren hebben we veel veranderd. Inmiddels zijn we daarin ook een internationale speler, en stellen we ons heel actief op; we proberen onze auteurs te stimuleren door unieke samenwerkingen voor hen op te zetten. We merken dat de interesse van onze schrijvers, dj’s en producers om in het buitenland te werken alleen maar groeit, en dat buitenlandse auteurs ook graag deze kant op komen. We sturen onze auteurs naar Amerika, Zweden of zelfs Zuid-Korea en denken daarbij al lang niet meer heel strikt in hokjes als ‘dance’, ‘urban’ of ‘pop’. Je ziet dat onze ambitie ook overslaat op de mensen met wie we werken. Nederlandstalige rappers die hun voorschotten investeren in masterclasses Engelse liedjes schrijven. Wij hebben ons blikveld verbreed en stellen daarmee de auteurs die we vertegenwoordigen in staat om ook hun visie te verbreden.” 

Op de foto: Het label Rotterdam Airlines wordt door Cloud 9 vertegenwoordigd en bracht onder meer de top 10-hits Gass (Sevn Alias, BKO, Kevin & Jairzinho) en Tempo (Jairzinho, Sevn Alias, BKO en Boef) uit. Van links naar rechts: Luciano Winter, Raymond van Vliet, Jairzinho Winter, Pieter van Bodegraven en Mohamed Fouradi.