Edison Jazz Oeuvreprijs 2017 voor jazzsaxofonist Joshua Redman

donderdag 13 april 2017 - 13:41

De Edison Stichting kent de Oeuvreprijs Jazz 2017 toe aan de Amerikaanse jazzsaxofonist Joshua Redman. De prijs wordt uitgereikt op 30 juni tijdens Edison Jazz/World 2017 in het nieuwe Luxor Theater in Rotterdam.

Joshua Redman neemt de Edison Jazz Oevreprijs persoonlijk in ontvangst nemen en zal samen met het New Rotterdams Jazz Orchestra een selectie van zijn oeuvre ten gehore brengen.

Als zoon van de legendarische saxofonist Dewey Redman studeerde Redman af aan de Universiteit van Harvard in 1991 om vervolgens te verhuizen naar New York. In datzelfde jaar won hij de Thelonious Monk-competitie en startte definitief als professioneel muzikant. Hij tekende bij Warner Bros en bracht in 1993 zijn eerste album uit, dat hem gelijk zijn eerste Grammy-nominatie opleverde. In 1994 startte hij zijn eigen succesvolle kwartet. Zijn drie bandleden - pianist Brad Mehldau, bassist Christian McBride en drummer Brian Blade - groeiden uit tot bandleiders en behoren tot de top van de hedendaagse jazz.  Redman zelf wordt een van de meest consistente en succesvolle bandleiders in dit genre genoemd.

Sinds vorig jaar is Edison Jazz/World een samenwerking aangegaan met Rotterdam Festivals en North Sea Round Town. Daarmee is Edison Jazz/World onderdeel van het “fringe” festival North Sea Round Town dat de twee weken voorafgaand aan het Port of Rotterdam North Sea Jazz Festival plaatsvindt. Op vrijdag 30 juni vindt Edison Jazz/World 2017 plaats in het nieuwe Luxor Theater in Rotterdam. Diverse winnaars treden op en worden daarbij begeleid door het New Rotterdam Jazz Orchestra.

De Edison is de oudste muziekprijs in Nederland. De onderscheiding is te vergelijken met de Amerikaanse Grammy Award, de Duitse Echo of de Britse Brit awards. De Edison bestaat uit een bronzen beeld vervaardigd door beeldhouwer Pieter d’Hont. De Edison uitreiking valt uiteen in drie muzikale genres. Edison Pop, Edison Klassiek en Edison Jazz/World.