Nanada Music omringt zich met nieuw talent

vrijdag 14 april 2017 - 12:03

In de geschiedenis van de Nederlandse muziekindustrie is Nanada Music beroemd, berucht en baanbrekend te noemen, om er maar enkele superlatieven tegenaan te gooien. Het door Willem van Kooten opgerichte bedrijf, dat in 2018 zijn vijftigste verjaardag viert, zorgt steevast voor reuring in de branche en doet nog altijd van zich spreken. 

Willem van Kooten is nog altijd actief bezig met zijn vak en wordt bij de dagelijkse gang van zaken binnen Nanada Music bijgestaan door manager Cora Romein. Zij benadrukt het belang van de indrukwekkende catalogus van Nanada. “Dat is onze historie en daar ligt met werk van onder meer Herman Brood, Earth & Fire, Focus en Shocking Blue, om er maar een paar te noemen, niet alleen een groot deel van ons erfgoed, maar ook een heel belangrijk stuk muziekgeschiedenis. We zien daarnaast dat er een nieuwe generatie componisten en tekstdichters opstaat, die zich juist vanwege de historie van ons bedrijf bij ons aansluit. En vergeet ook niet de band My Baby, die net zijn derde album Prehistoric Rhythm heeft uitgebracht, waarvan we ook alle liedjes in publishing hebben.”

Muziekhistorisch kader

Volgens Romein verkoopt de catalogus zichzelf. De oudere copyrights blijven enorm populair. Een voorbeeld daarvan is de recente dvd/cd-release van 50 Jaar Palingsound door de Mon Amour Band, een registratie van de show waarmee deze formatie al een paar jaar successen boekt. Romein: “Iedereen weet direct wat er bedoeld wordt met ‘palingsound’, het is een term die een halve eeuw geleden door Willem van Kooten is bedacht. Ons label Red Bullet brengt deze release uit en uiteraard bevat het album een aantal tracks uit de Nanada-catalogus.”

Een andere release die op stapel staat, is een eerbetoon aan het werk van Rob van Leeuwen, getiteld ‘A Tribute To…’. Van Leeuwen is met name bekend van Shocking Blue’s Venus, maar hij heeft nog veel meer gedaan. “Dit is een uniek project, waarvoor  Van Leeuwen zélf een selectie heeft gemaakt van zijn favoriete composities, opgenomen door Nederlandse en internationale artiesten, zoals Nirvana (Love Buzz) en The Walker Brothers (My Love’s Growing), maar ook de Nederlandse band Galaxy Lin (Long Hot Summer). Ik verklap alvast dat er op korte termijn in samenwerking met ons label Red Bullet een box verschijnt met daarin het complete werk van Shocking Blue. We weten exact welke liedjes we in huis hebben en daar willen we vaker dit soort interessante releases mee gaan opzetten.”

Schrijven op zolder

Waar Nanada Music zich lange tijd met name heeft gericht op het reeds bestaande repertoire onder haar beheer, waarbij exploitatie en administratie de kerntaken zijn, richt deze uitgever zich door aanwas van jonge componisten ook weer op creatief A&R management.

“We hebben op de zolderverdieping van ons pand een werkplek annex demo studio gecreëerd, waar onze componisten aan het werk kunnen. Dit hebben we 'The Attic' genoemd. Hier organiseerden we in januari onze eerste schrijfsessies, waarbij diverse componisten, tekstdichters en producers, die elkaar niet eerder hadden ontmoet en die zich in verschillende genres bewegen, hebben gewerkt aan nieuw materiaal. Daar is een aantal verrassende composities uit voortgekomen, die nu worden uitgewerkt. Dankzij nieuw talent blijven we met bijna een halve eeuw historie nog altijd volledig bij de tijd, waarbij de iconische status van Willem van Kooten meehelpt. Daar zijn we uiteraard heel blij mee en dat geeft ons absoluut nieuwe energie!” 

Op de foto: Cora Romein