Warner/Chappell zoekt continu naar synergie

vrijdag 14 april 2017 - 11:12

Om als publisher volledig bij de tijd te zijn heeft Warner/Chappell Music Holland zich de afgelopen jaren op diverse fronten doorontwikkeld. Niet alleen beschikt het bedrijf over een van ‘s werelds meest imposante catalogi, ook op creatief vlak met lokale A&R zijn grote stappen gezet. Warner/Chappell Music Holland werkt met de bevlogenheid en de flexibiliteit van een independent, maar met de slagkracht van een major.

Op de internationale website van Warner/Chappell Music staat met trots: ‘The Global Leader in Music Publishing’. De internationale muziek-uitgeverij is ‘global leader’ door de focus niet alleen op de catalogus te houden, maar de diverse internationale kantoren ook actief met locale A&R bezig te laten zijn. “Waarbij het lokale talent vanwege onze internationale contacten goed te koppelen is aan internationale componisten”, aldus Arno van Berkel, Managing Director Warner/Chappell Music Holland.

“In maart hebben we bijvoorbeeld een writing camp opgezet in de Wisseloord Studios, waarbij we diverse Nederlandse schrijvers hebben gekoppeld aan de Noorse topauteur Jesper Borgen. Andersom kunnen we onze auteurs ook naar het buitenland brengen voor dergelijke sessies. Die wisselwerking zal de komende tijd alleen maar groeien. Dat kan als je een sterk roster hebt, waarbij je de kracht van de individuele auteurs goed kent en weet waar en hoe zo’n auteur het beste tot zijn recht komt.”

Muzikale match

Met het oog daarop is Anita Barisic het afgelopen jaar aangetrokken als Creative/A&R bij Warner/Chappell Music Holland. Via Barisic zijn onder meer (inter)nationaal succesvolle Nederlandse auteurs/producers als Yuno/Whan en Architrackz binnen-gehaald, maar ook internationale namen als het Britse duo Tough Love. “We werken hard voor onze auteurs, maar een overkoepelend kenmerk van ons roster is ook dat alle auteurs zelf óók heel hard werken. Op die manier versterken alle partijen elkaar, dat is een fijne manier van werken”, aldus Barisic, die onder meer veel kansen ziet op gebied van ‘cross-overs’ tussen de diverse genres. “Binnenkort organiseren we hier in Nederland ook een ‘urban’ writer camp, waar we veel van verwachten en waarbij ook internationale auteurs betrokken zijn. Maar we werken bijvoorbeeld ook al heel veel samen met onze collega’s van Warner/Chappell Music Frankrijk. We merken dat er muzikaal een grote match is met Frankrijk en dat onze auteurs daar graag heen gaan om te schrijven. Het is dan aan ons om dat zo goed mogelijk te faciliteren.”

Vertrouwen

Wat betreft internationale samenwerking ligt de grootste focus op de samenwerking tussen de diverse Europese kantoren. Nederland ligt daar als spil middenin, als een ‘gateway to Europe’. Anita Barisic is voor de auteurs een eerste aanspreekpunt geworden en tevens degene die nieuw talent aantrekt. “Ik krijg veel vrijheid in deze functie. Uiteraard heb ik veel overleg met Arno en soms hebben we discussies over de mogelijkheden van een auteur of een liedje. Hij zegt soms: ‘Ik hoor het niet, maar bewijs jij mijn ongelijk maar.’ Dat vertrouwen is erg fijn.”

Van Berkel: “De samenwerking in het team is erg belangrijk. We zien dat ons roster dat ook zo ervaart. De korte lijnen met Anita als aanspreekpunt bevallen goed. Het is nu aan ons om hen nog meer te bedienen op elk gewenst gebied. Men kan via Warner/Chappell beschikken over een eigen studio, we zetten zo veel mogelijk in op samenwerking en kennisdeling, en vooral op menselijk contact. Je zoekt continu naar nieuwe synergie. Dit is een ‘people’s business’, en als je kunt zorgen dat de mensen die een klik met elkaar hebben ook met elkaar gaan werken, kun je gezamenlijk tot heel mooie resultaten komen.”