Italiaanse waakhond deelt boetes uit aan ticketingbedrijven

woensdag 19 april 2017 - 09:53

De Italiaanse mededingingsautoriteit AGCM heeft vijf ticketingbedrijven beboet voor in totaal 1,7 miljoen euro. TicketOne kreeg met 1 miljoen euro de grootste boete opgelegd.

AGCM heeft na onderzoek geconcludeerd dat TicketOne 'niet de nodige maatregelen heeft genomen om ervoor te zorgen dat kaarten niet op grote schaal worden verkocht via softwareprogramma's', schrijft IQ Mag. Daarnaast werd er ook geen limiet gesteld op tickets die kunnen worden gekocht, en ook konden met bots gekochte kaarten niet ongeldig worden gemaakt.

Naast TicketOne kregen de vier secondary ticketing sites Viagogo, MyWayTicket, Seatwave en Ticketbis boetes van in totaal 700.000 euro. Volgens de waakhond waren de bedrijven 'nalatig in het voorzien van volledige informatie aan consumenten', zoals de echte waarde van de tickets en de annuleringsvoorwaarden.

AGCM deed in oktober onderzoek naar TicketOne op verzoek van de consumentenorganisatie Altroconsumo. TicketOne werd ervan verdacht kaarten direct door te sluizen naar de secondary ticketing markt.

In februari lanceerde de Italiaanse live-entertainmentindustrie de Anti-Secondary Ticketing Federation. Die organisatie werd in het leven geroepen na een aantal ticketingschandalen rondom grote concerten die in Italië werden gehouden. De minister van Cultuur van Italië zei daarop werk te maken van een verbod op secondary ticketing.