Sena realiseert hogere licentie-inkomsten in Nederland

woensdag 19 april 2017 - 12:53

Muziekrechtenorganisatie Sena heeft in 2016 56,5 miljoen euro aan licentie-inkomsten gefactureerd in Nederland, wat een stijging van 1,5 procent is ten opzichte van het jaar ervoor. Als de inkomsten uit het buitenland erbij worden opgeteld, dan komt het totaal uit op 65 miljoen euro.

De inkomsten uit het segment Algemene licenties stegen met 5,1 procent. Met name als gevolg van afnemende reclame-inkomsten bij radio en televisiezenders, daalden de inkomsten in het mediasegment met 4,7 procent. Door een relatief forse afname van de inkomsten uit het buitenland, met name uit de Verenigde Staten, daalden de totale gefactureerde licentie-inkomsten met 4,9 procent naar 65 miljoen euro.

In 2016 is 65,4 miljoen euro bruto betaald aan afgerond twaalfduizend muzikanten en muziekmaatschappijen. Er is een versnelling in de doorbetalingen gerealiseerd doordat in juni al een gedeelte van de in 2016 ontvangen licentie-inkomsten kon worden uitbetaald. Door de Sectie Uitvoerende Kunstenaars werden in 2016 vanuit de gelden die worden ingehouden voor sociaal-culturele doelen tientallen projecten met een totaalbedrag van 2 miljoen euro financieel ondersteund.

Er zijn 81 professionele opnames met steun van het Sena Performers Muziekproductiefonds mogelijk gemaakt. Daarnaast zijn het Amsterdam Dance Event, Eurosonic Noorderslag, Edison Pop en de Hans Kosterman Prijs door zowel de sectie Producenten als de sectie Uitvoerende Kunstenaars financieel ondersteund.