BREIN in het gelijk gesteld in zaak Filmspeler

woensdag 26 april 2017 - 11:30

De verkoop van een mediaspeler met links naar beschermde content is illegaal. Dat heeft het Europese Hof van Justitie geoordeeld in een zaak tussen BREIN en Filmspeler.

De Filmspeler is voorzien van software en specifieke add-ons waarmee illegale streams van films zijn te bekijken. Volgens de verkoper maakt hij geen inbreuk op het auteursrecht, omdat hij de software en streams niet zelf beheert. Het Europees Hof is het daar niet mee eens. “De koper van een dergelijke speler krijgt opzettelijk en welbewust, gratis en zonder toestemming toegang tot een aanbod van beschermde werken”, aldus de rechters.

Voor gebruikers betekent de uitspraak dat niet alleen downloaden uit illegale bron ongeoorloofd is maar streamen uit illegale bron ook. Bij streamen wordt een tijdelijke kopie gemaakt, dat is wettelijk toegestaan als dat voor rechtmatig gebruik is. Het HvJEU heeft nu bepaald dat streamen uit illegale bron geen rechtmatig gebruik is. 

"Verkopers hebben​ hun klanten vals voorgelicht ​door te stellen dat streamen uit illegale bron legaal is", zegt BREIN-directeur Tim Kuik. "Ik raad kopers ​a​an ​de spelers terug te sturen en hun geld terug te vragen.​ Doorgaan met streamen uit illegale bron maakt inbreuk en de illegale spelers mogen niet worden doorverkocht."

BREIN wijst andere verkopers erop dat zij nu per direct moeten stoppen met het aanbieden van dergelijke spelers. Er zijn in Nederland zeker een honderdtal aanbieders van dit soort spelers actief. "Iedereen voelt op zijn klompen aan dat deze handel stinkt en het moet nu echt afgelopen zijn. Tegen​ ​volhardende handelaren zetten wij alles in: volledige proceskosten en winstafdracht. Het gaat om honderdduizenden euro's per geval. De schade bedraagt miljoenen."

In 2014 sommeerde BREIN  Filmspeler te stoppen met het aanbieden en de verkoop van mediaspelers. De zaak werd uiteindelijk aan het Europese Hof van Justitie voorgelegd.

Het vonnis is hier na te lezen.