Evelyn Novacek: 80 jaar liefde voor muziek

woensdag 03 mei 2017 - 14:21

Met het tachtigjarig jubileum in het verschiet kunnen we gerust stellen dat muziekwinkel Evelyn Novacek in Hoogezand alle stormen in platenland heeft overleefd. De winkel haalt de meeste omzet uit de grote releases, maar ook dat bijzondere product waarvan er misschien maar één per jaar wordt verkocht, hoort thuis in deze zaak.

Ik weet het niet zeker, maar het zou best kunnen dat wij de oudste nog bestaande platenwinkel van Nederland zijn.” Marjolein van Dam is sinds 1988 met haar echtgenoot Jan eigenaar van Evelyn Novacek in Hoogezand. Zij nam de winkel over van haar vader Joop Wolbrink, die hem in 1970 had overgenomen van zijn moeder, wier naam de winkel nog altijd draagt. “Je houdt het alleen tachtig jaar vol door keihard te werken, je ziel en zaligheid in de zaak te stoppen en voeling te houden met je publiek.”

Dure lp’s
Toen Van Dam de winkel overnam, moesten de hoogtijdagen nog aanbreken. “Begin jaren negentig had je natuurlijk nog geen concurrentie van streaming, downloads en internetwinkels. De cd was booming. We hebben een muur uit de winkel moeten breken om extra ruimte te creëren.”

Het is nu bijna onvoorstelbaar, maar in die dagen werden er geen lp’s meer verkocht. “Vinyl is zo’n twintig jaar volledig uit ons assortiment geweest. Pas rond 2008 zijn we er weer voorzichtig mee begonnen. We verkopen nog altijd veel meer cd’s dan lp’s, maar ook bij ons komen er steeds meer muziekliefhebbers die vinyl aanschaffen.”

De opleving van de lp is goed nieuws, maar over de marges op vinyl hoeven we ons volgens Van Dam geen illusies te maken. “Nieuwe lp’s van sommige platenmaatschappijen zijn schandalig duur in inkoop. Ik heb echt het idee dat vooral de grote platenmaatschappijen kijken waar de grens ligt. Het kan zijn dat dat wereldwijd wordt gedicteerd, maar het is toch opvallend dat andere maatschappijen het voor de helft kunnen doen, en dat het twee maanden later ineens wel goedkoper kan. Zonde, want zo laten zelfs de grootste liefhebbers mooie lp’s links liggen en wordt het product vermoord.”

Community
Bij een de fysieke winkel moet je onvermijdelijk keuzes maken in wat je inkoopt. Voeling houden met je klanten en vertrouwen op je eigen liefde voor muziek, is daarbij essentieel. En met een snel en efficiënt bestelsysteem, zowel online als in de winkel, kunnen klanten worden voorzien van alles wat niet in de winkel staat.

De webwinkel is een onmisbaar onderdeel van Evelyn Novacek geworden. Van Dam: “Online hebben we klanten van over de hele wereld, die bepaalde persingen of speciale opnames bij onze webshop kopen. We bieden naast onze webwinkel ook producten aan via Discogs. Daarnaast zien we dat er door de goede online-aanwezigheid nieuwe klanten naar de fysieke winkel komen. Uit onderzoeken blijkt telkens dat mensen zich steeds vaker online oriënteren maar graag nog naar de winkel komen. We hebben uiteraard een nieuwsbrief, maar we gaan klanten niet heel gericht online persoonlijke aanbiedingen doen. Van veel klanten weet ik wel precies wat ze leuk vinden. Natuurlijk zeg ik dan: heb je dit al eens gehoord? Maar het laatste wat ik wil is klanten dingen in de maag splitsen.”

Het internet is dus niet alleen maar negatief, maar biedt ook kansen. “We creëren een nieuw soort community door klantenbinding op allerlei vlakken. Dat uit zich op een dag als Record Store Day en bij in-stores. Dit alles wordt mede versterkt door social media zoals Facebook en Instagram.”

Ed Sheeran en Erwin de Vries
Een instore-optreden kan voor meer verkopen zorgen, maar vergt ook creativiteit. “Organiseer je het op zaterdagmiddag, dan heb je in een drukke periode ook geen omzet. Wij houden regelmatig op vrijdagavond instores. Koopavond is niet meer wat het geweest is, en zo kun je dat opvangen. Ook hier moet je aan de langere termijn denken. Misschien kopen mensen niet op dat moment, maar raken ze wel meer betrokken bij de winkel. Het vergroot de gunfactor.”

De steun voor lokale artiesten versterkt de affiniteit van klanten met de winkel. “In onze etalage vind je momenteel de nieuwe Ed Sheeran en Daniël Lohues, maar ook Erwin de Vries, een lokale artiest. Lokale artiesten die in dialect zingen zijn belangrijk, al komt ook bij ons het overgrote deel van de omzet van de grote popartiesten. Als ik alleen de top 10 in huis heb, werkt dat niet. Er zijn soms albums waarvan ik weet dat ik er misschien één per jaar van verkoop, maar die voor mijn gevoel gewoon in de winkel thuishoren.”

Ondanks het streamingtijdperk denkt Van Dam dat steeds meer liefhebbers juist behoefte hebben aan een tastbaar product. “Bovendien beseffen mensen dat de leegstand in de winkels te wijten is aan hun eigen gedrag, en vinden ze het mooi dat er nog een platenzaak als de onze is. Alleen als het aanbod zo verschraalt dat ik er niet meer achter sta, is het tijd om te stoppen; maar dat is nog lang niet aan de orde.”

Wie was Evelyn Novacek?
De vader van Evelyn Novacek belandde, nadat hij eind 19e eeuw te voet Tsjechië was ontvlucht, uiteindelijk als troubadour in Amsterdam. Hij trouwde met een Nederlandse vrouw en samen kregen ze zes kinderen, onder wie Evelyn. Muziek werd het meisje met de paplepel ingegoten. Als 15-jarige speelde ze al als eerste violiste in een groot orkest in Hamburg. Op 21-jarige leeftijd begon ze in Dordrecht met haar eigen orkest, in die tijd uniek voor een vrouw. Op 22 mei 1937 opende Evelyn een winkel in Hoogezand. Het assortiment bestond vooral uit muziekinstrumenten en daarnaast werden er 78-toerenplaten, bladmuziek en grammofoonnaalden verkocht. In 1956 verhuisde de winkel naar de huidige locatie in de Meint Veningastraat. De huidige eigenaar Marjolein van Dam is de derde generatie van deze muzikale familie die de winkel runt.