Pop-/rockfestivals populairst onder Nederlandse festivalbezoekers

vrijdag 12 mei 2017 - 08:31

 

Muziekstreamingsdienst Deezer deed onderzoek naar het gedrag van de festivalganger. Hier kwam onder andere uit dat festivals binnen het genre pop/rock het populairst zijn bij de Nederlandse bezoeker.

De Nederlandse festivalbezoeker gaat het liefst naar pop-/rockfestivals; bijna een derde (31 procent) geeft hier de voorkeur aan. Dancefestivals volgen op de tweede plek: ruim een vijfde (21 procent) gaat het liefst dansen op elektronische beats. Onder de jongste groep respondenten (18 t/m 34 jaar) zijn dancefestivals overigens populairder dan pop-/rockfestivals (32 procent tegen 26 procent). Hiphop-/rapfestivals (5 procent) en jazzfestivals (9 procent) zijn het minst populair. Van de mensen van 50 jaar of ouder gaat 10 procent het liefst naar een dancefestival.

Driekwart van de Nederlandse festivalgangers bezoekt een tot drie festivals per jaar. Bijna een vijfde gaat zelfs naar drie tot vijf festivals. En 8 procent van de respondenten gaf in het Deezer-onderzoek aan dat ze er meer dan vijf per jaar bezoeken.

Veruit de grootste groep ondervraagden (50 procent) gaat speciaal voor de muziek of voor een specifieke artiest naar een festival. Een andere belangrijke reden die genoemd wordt, is de sfeer van een festival: voor ruim een derde (37 procent) is dit de voornaamste drijfveer om te gaan. Uit het onderzoek komt naar voren dat mannen vaker puur voor de artiest of de muziek naar een festival gaan, terwijl voor vrouwen de sfeer vaker het belangrijkst is.

Ruim een derde van festivalgangers (34 procent) koopt direct een ticket zodra de kaartverkoop gestart is. Ruim een vijfde (21 procent) wacht tot de volledige line-up bekend is, en 16 procent koopt zijn kaartje last minute online, of aan de deur.

Het onderzoek van Deezer werd in samenwerking met Markteffect uitgevoerd onder ruim 1100 respondenten.