Eurovisiesongfestival beperkt zichtbaar in Single Top 100

vrijdag 19 mei 2017 - 14:38

Hoewel de 62e editie van het Eurovisiesongfestival afgelopen zaterdag ruim vier miljoen kijkers trok in Nederland, staan er relatief gezien maar weinig liedjes van de in totaal 42 deelnemers genoteerd in de GfK Dutch Single Top 100 van deze week.

Het liedje Amar Pelos Dois van de Portugese winnaar Salvador Sobral komt binnen op een 35e plaats in de lijst. De als vierde geëindigde Belgische deelneemster Blanche ziet haar liedje City Lights binnenkomen op een 39e plek. De namens Moldavië deelnemende groep SunStroke ziet het vrolijke liedje Hey! Mamma, waarmee zij als derde eindigde, terug op plaats 70. Dan zijn er nog de Roemeense jodelaars Ilinca & Alex Florea, die hun als zevende geëindigde liedje Yodel It! zien binnenkomen op plaats 90. En de 17-jarige Bulgaarse nummer twee Kristian Kostov vindt zijn liedje Beautiful Mess terug op een 91e plaats. Ten slotte is de Hollandse inzending O'G3NE de hoogst genoteerde Eurovisiesongfestivaldeelnemer in de lijst. Met het als elfde geëindigde liedje Lights And Shadows behalen de zusjes Vol een 14e plaats in de Single Top 100.

In totaal staan er dus zes liedjes van Eurovisiesongfestivaldeelnemers in de Single Top 100 genoteerd. Op zich is dat niet slecht, ook al zit er vooralsnog geen grote hit bij. Dat was anders gesteld in de jaren zestig en zeventig, toen diverse Eurovisiesongfestivaldeelnemers het niet alleen tegen elkaar opnamen tijdens het festival maar ook in de weken erna in de hitlijsten. Zo stak Cliff Richard in 1973 de Luxemburgse winnares Anne-Marie David naar de kroon. Met zijn op het festival als derde geëindigde liedje Power To All Our Friends wist hij de eerste plaats in de Nederlandse hitlijsten te behalen, terwijl Anne-Marie David met haar winnende liedje Tu Te Reconnaîtras niet verder kwam dan de derde plaats in de Top 40 (no. 2 in de Nationale 30).

De laatste keer dat het Eurovisiesongfestival een echt grote hit voortbracht was in 2012, toen de Zweedse winnares Loreen met haar winnende liedje Euphoria een tweede plaats in de Single Top 100 wist te behalen. De best scorende Nederlandse Eurovisiesongfestivaldeelnemers in de hitlijsten zijn Sieneke (2010; Ik Ben Verliefd (Sha-La-Lie)), Anouk (2011; Birds) en The Common Linnets (2014; Calm After The Storm). Zij behaalden met hun songfestivalliedjes alle drie de eerste plaats in de Single Top 100. Opmerkelijk genoeg wisten de vier Nederlandse Eurovisiesongfestivalwinnaars Corry Brokken (1957; Net Als Toen), Teddy Scholten (1959; 'n Beetje), Lenny Kuhr (1969; De Troubadour) en Teach-In (1975; Ding-A-Dong) dat nooit te doen met hun winnende liedjes.