Gorillaz pakt eerste plek in Vinyl 33 chart

maandag 15 mei 2017 - 13:47

Wekelijks op de maandag: de Vinyl 33, de chart voor de vinylverkopen in Nederland. Deze week een wisselen Spinvis en Gorillaz stuivertje om de eerste en tweede plaats.

De nummer twee van vorige week, Humanz van Gorillaz, neemt de koppositie over van Spinvis. Laatstgenoemde zakt met Trein Vuur Dageraad naar de tweede positie in de Vinyl 33 van deze week. De hoogste nieuwe binnenkomer is de verzamelplaat Lovely Creatures van Nick Cave And The Bad Seeds, die debuteert op de derde plaats.

Afgelopen week werden diverse platen afgeprijsd, waaronder Joy Division (Unknown Pleasures), Air (Moon Safari), The Smiths (Strangeways, Here We Come) en Love (Forever Changes). Het effect hiervan is gelijk terug te zien in de chart.

De vinylchart Vinyl 33 is een initiatief van Record Store Day Nederland en wordt samengesteld door onderzoeksbureau Gfk Nederland, tevens uitgever van de Dutch Charts. De Gfk-cijfers geven een representatief beeld van alle albums die op vinyl verkocht worden in heel Nederland. De lijst wordt samengesteld op basis van de verkoopgegevens van ruim 75 procent van de platenzaken die deelnemen aan Record Store Day.

Elke vrijdag besteedt Wouter van der Goes in zijn programma Vinyl Friday aandacht aan de Vinyl 33. Het programma wordt uitgezonden tussen 18.00 en 20.00 uur bij KRO-NCRV op NPO Radio 2.

De complete lijst is hier te vinden.

1 GORILLAZ HUMANZ
2 SPINVIS TREIN VUUR DAGERAAD
3 NICK CAVE AND THE BAD SEEDS LOVELY CREATURES - THE BEST OF
4 ED SHEERAN ÷ [DIVIDE]
5 SLOWDIVE SLOWDIVE
6 NIRVANA NEVERMIND
7 JOY DIVISION UNKNOWN PLEASURES
8 AIR MOON SAFARI
9 BOB MARLEY & THE WAILERS LEGEND
10 MAC DEMARCO THIS OLD DOG