Dutch FilmWorks hervat de jacht op individuele downloaders

woensdag 02 augustus 2017 - 12:44

Filmmaatschappij Dutch FilmWorks wil illegale up- en downloaders opsporen die gebruikmaken van torrentsites. Dat blijkt uit een ontwerpbesluit van de Autoriteit Persoonsgegevens, die toestemming heeft gegeven voor verwerking van de gegevens die zijn buitgemaakt tijdens de onderzoeken.

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft het voorstel van Dutch FilmWorks onderzocht en vindt dat er genoeg waarborgen zijn om goedkeuring te verlenen. Belanghebbenden krijgen tot 25 augustus om op dit besluit te reageren.

Dutch FilmWorks wil achter de ip-adressen komen van gebruikers die inbreuk maken door illegale content te up- en/of te downloaden. Het bedrijf richt zich op zogeheten torrent indexers. Er wordt alleen gekeken naar de Nederlandse ip-adressen van up- en downloaders van een titel van Dutch Filmworks. De filmmaatschappij samenwerken met een onafhankelijke organisatie die is gespecialiseerd in het opsporen van ip-adressen. Deze adressen kunnen door een internetprovider gekoppeld worden aan een fysiek adres.

Tegenover de Autoriteit Persoonsgegevens meldde de filmuitgever al dat ‘in veel gevallen isp’s niet bereid zijn de zogeheten naw-gegevens vrijwillig af te staan’ en er waar nodig gebruik zal worden gemaakt van gerechtelijke stappen.

Na het bemachtigen van de naw-gegevens zal Dutch FilmWorks per geval beoordelen welke stappen te ondernemen. Deze kunnen variëren van een waarschuwingsbrief tot een sommatiebrief met een schikkingsvoorstel en een onthoudingsverklaring.

Het is niet de eerste keer dat Dutch FilmWorks zijn pijlen richt op illegale downloaders. In 2016 meldde de filmuitgever al dat het in bezit zou te zijn van ip-adressen van consumenten die inbreuk maken op auteursrecht. De distributeur wil dat internetserviceproviders deze klanten aanschrijft en een boete geeft. Deze weigerden echter mee te werken. DFW verleende vorig jaar ook toesteming aan BREIN om niet alleen uploaders aan te pakken, maar ook de downloaders.