BREIN schikt met illegale uploader en Usentnet-provider

donderdag 10 augustus 2017 - 13:05

Een 44-jarige illegale uploader uit Harderwijk moet na een schikking 4.800 euro betalen aan Stichting BREIN. De piratenbestrijder wist de man op te sporen met behulp van gegevens die waren verstrekt door zijn provider.

BREIN laat weten dat er rekening is gehouden met de persoonlijke omstandigheden van de man. De man heeft ook een onthoudingsverklaring getekend met een dwangsom van 2.000 euro per dag voor toekomstige inbreuken, tot een maximum van 50.000 euro. Het is niet bekend hoeveel en welke content de inbreukmaker illegaal beschikbaar maakte.

De veroordeelde werd opgespoord na het verkrijgen van zijn gegevens via de Usenetprovider Eweka. Een rechter bepaalde eerder dat het bedrijf onrechtmatig handelde door gegevens van inbreukmakende klanten niet vrijwillig af te geven nadat BREIN daartoe een gemotiveerd verzoek had ingediend.

De provider was van mening dat voor een afgifte van persoonsgegevens altijd een rechterlijk bevel nodig is. Dit is niet het geval; providers moeten bij een gemotiveerd verzoek tot afgifte van adresgegevens op basis van eigen afweging besluiten of zij daartoe overgaan. Een weigering tot afgifte moet gemotiveerd zijn anders is die onrechtmatig en draait de provider voor de kosten op.