‘HBO betaalt 250.000 dollar aan hackers’

vrijdag 11 augustus 2017 - 13:57

De hackers die begin deze maand 1,5 terabyte aan data hebben gestolen van HBO krijgen 250.000 dollar van de betaalzender. HBO keert dit bedrag uit als ‘beloning voor het blootstellen van de beveiligingslek’.

De zogeheten bug bounty payment van 250.000 dollar werd door HBO via een e-mail aangeboden als ‘een gebaar van goede wil’, schrijft The Hollywood Reporter, die de mail heeft gelezen. In het bericht staat ook dat HBO een week uitstel van de deadline wil om het bedrag in bitcoin bij elkaar te kunnen krijgen.

Volgens een ingelichte bron is dit een vertragingstactiek van HBO. Door een week uitstel te vragen, kan het bedrijf de ernst van de situatie inschatten en verdere actie ondernemen. In een mail aan The Hollywood Reporter zeggen de hackers ‘al wekenlang aan het onderhandelen te zijn’, maar dat HBO ‘hun beloften hebben gebroken en ze aan het lijntje te houden’.

Begin deze maand werd HBO het slachtoffer van een hack, waarbij er 1,5 terabyte aan data werd gestolen. Kort daarna verscheen er een aflevering van Game of Thrones online, nog voordat die officieel was uitgezonden. Deze week eisten de hackers in een video ‘een salaris van zes maanden in bitcoin’. De hackersgroep claimde 12 tot 15 miljoen dollar per jaar te verdienen met het chanteren van bedrijven.