Interview: 'Het boek Poppioniers schetst een uniek tijdsbeeld'

maandag 07 augustus 2017 - 11:35

Karakter Uitgevers brengt op 14 augustus het boek Poppioniers uit. De lancering vindt plaats tijdens Lowlands. Marketingmanager Robin van der Burgh legt uit waarom dit boek ook interessant is voor muziekverkopers.

Waar gaat Poppioniers over?
“Dit naslagwerk is het beste te omschrijven als een uniek tijdsbeeld met alle grote namen uit de Nederlandse pop- en festivalwereld. Het gaat over de muziekgeneratie die in de jaren zestig het fundament legde voor podia als Paradiso, Pinkpop, Melkweg en Lowlands. Poppioniers is geschreven door Tom Steenbergen. Het idee is aangedragen door de auteur zelf. Hij beschikt over een enorme hoeveelheid beeldmateriaal en verhalen door zijn ruime ervaring in de Nederlandse popscene. Waarvan je een groot gedeelte natuurlijk in het boek terugziet. Naast de vele verhalen zijn de 288 pagina's ruim gelardeerd met bijzondere foto's.”
 
Poppioniers verschijnt op 14 augustus, een week later is de officiële lancering tijdens Lowlands. Waarom is gekozen voor deze aanpak?
“Het was een logische beslissing. Poppioniers vertelt immers over onder meer de ontstaansgeschiedenis van dit populaire festival. De boekpresentatie zal in de persstand op Lowlands gebeuren. En natuurlijk is schrijver Tom Steenbergen daar ook aanwezig, samen met veel artiesten en bands die hij interviewde voor Poppioniers. Op zaterdag 9 september wordt het boek in boekhandel Van Rossum in Amsterdam nogmaals feestelijk ten doop gehouden.”
 
Het afgelopen jaar verschenen er talloze boeken over artiesten en muziek. Hoe verklaar je die populariteit?
“Dat heeft denk ik te maken met het feit dat dit soort boeken context scheppen in de geschiedenis van de muziek. Daarnaast schijnen ze een licht op ontwikkelingen en trends die vaak te zijn herleiden tot dingen die al eens eerder zijn gedaan.” 
 
Het boek wordt breed in de markt gezet. Ligt de focus op traditionele muziekverkopers?
“Jazeker, Karakter richt zich met dit boek op muziekliefhebbers in de breedste zin van het woord. Onze vertegenwoordigers brengen in het land onze boeken aan de man bij boekhandelaren. Muziekwinkels passen daar uitstekend bij. De reden is logisch. In platenwinkels komen de echte muziekliefhebbers die geïnteresseerd zijn in het verhaal áchter de muziek of in de persoon of personen achter de muziek. Hun inspiratie, levensloop en impact op andere artiesten. Poppioniers gaat hierin nog verder, omdat het op muzikaal vlak de ontwikkelingsgeschiedenis van een hele generatie blootlegt. Zo kom je als lezer niet alleen meer te weten over de achtergrond van festivals en podia, maar ontdek je ook onderlinge verbanden en de creatieve kruisbestuiving die destijds plaatsvond.”