NLConnect: ‘Ziggo moedigt met exclusieve content piraterij aan’

maandag 28 augustus 2017 - 11:17

Door content exclusief aan te bieden wordt piraterij aangejaagd. Dat stelt Mathieu Andriessen, directeur van branchevereniging NLConnect, in De Telegraaf. Het bewijs wordt volgens hem geleverd omdat Game of Thrones vaker illegaal dan legaal wordt gekeken.

“De eerste aflevering van het huidige seizoen werd meer dan 90 miljoen keer illegaal gedownload”, beargumenteert Andriessen in De Telegraaf. “In Nederland is het dan ook voor niet-Ziggoklanten, bijna de helft van alle huishoudens, onmogelijk om de serie legaal te kijken. Daarmee moedigt Ziggo feitelijk piraterij aan.”

Andriessen zegt niet tegen exclusiviteit te zijn, maar hoopt wel dat de politiek een zogeheten must-offer bepaling instelt, waardoor aanbieders van exclusieve content kunnen worden verplicht om die content onder gelijke voorwaarden aan andere providers aan te bieden. Die bepaling geldt al voor grote sportevenementen. “De politiek zou moeten doorpakken en telecomaanbieders ervan moeten weerhouden populaire content voor zichzelf te houden.”  

NLConnect is niet de enige partij die kritiek heeft op het aanbieden van exclusieve content. Eind mei plaatste de Consumentenbond een artikel op zijn site met hetzelfde onderwerp. “In Nederland is het door de dominantie van twee partijen, KPN en Ziggo, en hun bundeling van diensten voor consumenten steeds moeilijker om goede alternatieven te vinden voor het aanbod van de ‘grote jongens’. Ook de strijd om exclusieve content draagt hier niet aan bij. De consument moet voldoende keuze hebben, daar gaat het ons om. Doordat nu bepaalde series en ander tv-aanbod alleen bij één provider kunnen worden afgenomen, is er voor consumenten minder écht te kiezen. Dat vinden wij zorgelijk.”