Politie neemt na aangifte BREIN 245 illegale mediaspelers in beslag

maandag 28 augustus 2017 - 12:57

De Politie Haaglanden heeft afgelopen vrijdag in een winkel in Den Haag 245 illegale mediaspelers in beslag genomen. De winkelier had op sommatie van BREIN zijn onlinehandel gestaakt, maar ging in zijn winkel wel door met de verkoop.

"Deze handelaar is door ons gesommeerd en ging na zijn toezegging te stoppen toch gewoon door. Daarom hebben wij aangifte gedaan", zegt BREIN-directeur Tim Kuik in een verklaring. "Deze spelers veroorzaken grote schade, want mensen betalen dan niet meer voor de films en series die zij kijken. Overigens ondernemen wij ook actie tegen aanbod van de software als die zonder kastje wordt aangeboden." 

Eerder dit jaar besliste het Europees Hof in het Filmspeler-arrest dat de verkoop van illegale mediaspelers inbreuk maakt op het auteursrecht. Na het arrest heeft BREIN aanbieders gesommeerd hun handel te staken en gewaarschuwd dat het hoge vorderingen zal instellen tegen volhardende verkopers.

Er zijn inmiddels schikkingen getroffen die oplopen tot 10.000 euro en meer. Enkele honderden aanbieders zijn inmiddels gestopt. Afgelopen week werden nog drie sites gestopt en tien betrokkenen aangesproken. Zij schikten middels een onthoudingsverklaring met boetebeding van 500 euro per illegale link.