Belgische minister wil overheidsdienst tegen piraterij

maandag 25 september 2017 - 10:30

Vrijdag sommeerde de rechter Ziggo en XS4ALL om doorgifte van de torrentsite The Pirate Bay in Nederland te staken. In België wordt door de minister van Economie Kris Peeters nu een wetsvoorstel ingediend dat nog een paar stappen verder gaat.

Peeters (van de partij Christen-Democratisch en Vlaams) wil een aparte ‘dienst voor de strijd tegen inbreuken op het internet’ oprichten, die valt onder het ministerie van Economie (FOD Economie). Deze dienst moet toezien op het niet meer toegankelijk maken van sites waar films, muziek en software illegaal worden aangeboden. Ook spoort de dienst sites met auteursrechtelijk beschermd materiaal gratis op. De dienst moet verder spiegelsites (‘mirrors’) opsporen en blokkeren. Wie zo’n site bezoekt, krijgt een verwijzing te lezen naar een legaal en betaald alternatief.

Alle geblokkeerde sites komen op een zwarte lijst te staan. Platenmaatschappijen, filmmaatschappijen en softwareontwikkelaars kunnen zich bij de Brusselse rechtbank van Koophandel melden als zij piraterij waarnemen. “De nadruk ligt op efficiënte instrumenten om het auteursrecht op het internet te beschermen”, zegt Peeters in de ochtendkrant Het Nieuwsblad. “Wanneer het gaat over diefstal van intellectuele eigendommen, is dat de plek waar vandaag de strijd het hevigst moet worden geleverd.”

De Belgian Entertainment Association (BEA), de federatie die de verenigingen van muziek, film  en videogames producenten en distributeurs vertegenwoordigt in België, reageert enthousiast op het wetsvoorstel. "Het is een stap in de goede richting", zegt voorzitter Olivier Maeterlinck tegen de VRT. "De rotte appels moeten streng aangepakt worden, en die procedures moeten minder lang aanslepen. Processen duren nu gemakkelijk anderhalf tot twee jaar".

Met het wetsvoorstel krijgt de BEA steun voor eerdere pogingen om de toegang te blokkeren tot sites die auteursrechtelijk beschermd materiaal aanbieden. Zo stapte de BEA eerder dit jaar naar de handelsrechtbank om negen streaming- en downloadsites illegaal te laten verklaren. Dat ze daar succes mee oogsten, bleek in 2011, toen een Belgische rechter oordeelde dat twaalf sites waar illegale content werd aangeboden geblokkeerd moesten worden. Dat resulteerde in een afname van traffic naar deze sites met zo’n 80 tot 90 procent.