EC: platforms moeten illegale content proactief verwijderen

maandag 02 oktober 2017 - 10:51

De Europese Commissie heeft in het kader van de Digital Single Market nieuwe richtlijnen opgesteld voor onlineplatforms. Daarin staat onder meer dat websites meer moeten meer doen om illegale content proactief te verwijderen.

Onlineplatforms moeten van de Europese Commissie (EC) nauwer samenwerken met ‘gespecialiseerde entiteiten met de nodige deskundigheid op het gebied van illegale inhoud’, staat in de richtlijnen. Ook moet illegale inhoud zo snel mogelijk worden verwijderd, en moeten er maatregelen genomen worden om te voorkomen dat verwijderde content opnieuw op het platform verschijnt.

“De situatie is niet langer houdbaar: in meer dan 28 % van de gevallen duurt het langer dan één week voordat onlineplatformen illegale inhoud verwijderen”, zegt Mariya Gabriel, commissaris voor Digitale Economie en Maatschappij, in een verklaring. “Vandaag geven wij aan platforms een duidelijk signaal om hun verantwoordelijkheid serieuzer te nemen. Voor de burgers en de ontwikkeling van platforms is dit van cruciaal belang."

De Europese Commissie zegt de vorderingen van de onlineplatforms de komende maanden nauwlettend in de gaten te houden. Daarna beoordeelt de EC of er nog andere maatregelen nodig zijn, zodat illegale inhoud op het internet snel en proactief wordt opgespoord en verwijderd. De follow-up-initiatieven zullen afhangen van de maatregelen die onlineplatforms nemen om de richtsnoeren proactief toe te passen.

De richtlijnen van de Europese Commissie gelden niet alleen voor illegale content, maar ook voor content die aanzet tot haat, discriminatie en terrorisme. Met de Digital Single Market vereenvoudigt de EC de regelgeving van de Europese digitale markt. Het doel is om consumenten meer toegang te bieden tot producten en diensten, internetbedrijven, en start-ups de mogelijkheid te bieden te kunnen groeien in het bedrijfsleven.