‘Tv-kijker verdwaalt in grote aanbod content’

dinsdag 10 oktober 2017 - 10:01

Nieuwe manieren van tv-kijken zorgen voor nieuwe problemen. Zo zijn consumenten dagelijks steeds meer tijd kwijt aan het zoeken naar interessante video, waar ze voorheen lineair tv keken. Dat blijkt uit onderzoek van Ericsson.

Zo zijn kijkers dit jaar per dag dertien procent langer aan het zoeken naar iets interessants om te kijken vergeleken met een jaar geleden. De zoektijd is inmiddels bijna een uur per dag, zo valt te lezen in het jaarlijkse TV and Media-rapport dat het Zweedse bedrijf gisteren publiceerde.

Uit het onderzoek blijkt dat zeven van de tien respondenten aangeeft een universele zoekfunctie handig te vinden. Zo hoeven gebruikers niet langer naar nieuwe content te zoeken op meerdere videodiensten en op verschillende apparaten. Het onderzoek meldt ook dat consumenten tot twintig jaar oud weinig binding voelen met de tv in de huiskamer. Zij kijken de helft van de tijd on demand video, op het moment dat het hen het best uitkomt.

Ericsson voorspelt dat in 2020 de helft van alle kijktijd plaats vindt op mobiele telefoons. De andere helft van de kijktijd wordt verdeeld over tv, computer, tablet en laptop. De verdeling tussen het kijken on demand en lineaire tv zou ook half om half zijn. In Nederland werd begin dit jaar het platform Film.nl gelanceerd, waarbij al het legale aanbod van films en series wordt aangeboden. Het platform verzamelt onder andere content van Netflix, HBO, bol.com, KPN, MediaMarkt en Pathé Thuis naast bioscoopfilms en tv-content, wat de zoektijd naar een interessante video verkort.