STOMP lanceert Independent Award

maandag 30 oktober 2017 - 13:22

Jaarlijks organiseert indie-platform STOMP voor zijn leden een ledendag. De komende editie op 8 november markeert een nieuwe start. Zo vindt de dag niet meer plaats op het Amsterdamse NVPI-kantoor, maar vormt de Vorstin in Hilversum het decor. Bovendien wordt tijdens deze editie voor het eerst de STOMP Independent Award uitgereikt.

We zijn erg blij met de Vorstin als nieuwe locatie voor onze 
Ledendag”, vertelt Michel Peek, projectcoördinator bij STOMP. “In het verleden vonden de ledendagen traditiegetrouw plaats op het NVPI-kantoor in Amsterdam. We zagen echter dat deze dag uit zijn jasje aan het groeien was. Poppodium de Vorstin is de ideale plek en partner. We hebben nu de ruimte om echt uit te pakken met het programma, vandaar ook de naam: Ledendag XL!”

Tijdens vorige edities vonden presentaties en workshops plaats over onder meer Spotify, YouTube en het European Loan Scheme. Aan de invulling van de komende editie op 8 november wordt nog volop gewerkt, maar Peek kan al wel iets vertellen over het programma. “Bezoekers kunnen onder andere een presentatie van GfK verwachten waarin resultaten van de independents worden gepresenteerd en geduid in een breder perspectief. Verder geeft de NVPI een update over de grotere ontwikkelingen in de industrie en politiek. Ook zal SENA-producenten (partner van de Ledendag) een presentatie/workshop geven en verzorgt digitaal strateeg Denis Doeland een keynote die toegesneden is op de independents. Tot slot zullen ook onder meer Spotify en Merlin een bijdrage leveren.”

Independent Award
De ledendag wordt dit jaar afgesloten met iets speciaals, zo vertelt Peek. “Een XL-editie zou natuurlijk geen XL-editie zijn als we niet iets bijzonders introduceren. Dit jaar wordt voor het eerst de STOMP Independent Award uitgereikt. Deze award is een erkenning voor een persoon of organisatie die als onafhankelijke speler in de muziekindustrie een bijzondere prestatie heeft geleverd. Er gebeurt namelijk heel veel en er worden grote successen behaald, maar dat is niet altijd zichtbaar. Het is hoog tijd om de mensen achter de schermen bij de independents in het zonnetje te zetten met een award”

Eeuwige roem
Iedereen mag een persoon of organisatie voordragen, maar de uiteindelijke winnaar moet lid zijn van STOMP of werkzaam zijn bij een independent die is aangeloten bij de koepelorganisatie. Er kan tot uiterlijk 25 oktober worden genomineerd (via 
www.stichtingomp.nl/independentaward), waarna een ‘jury van wijzen’ de uiteindelijke winnaar zal bepalen. Peek: “Wat je kunt winnen? Een plaquette, eeuwige roem en wellicht de nodige media-aandacht! We hopen dat deze award uit zal groeien tot een vaste waarde in de Nederlandse muziekindustrie.”

Peek benadrukt dat de komende STOMP Ledendag toegankelijk is voor alle independent platenmaatschappijen in Nederland, mits van te voren geregistreerd via de website. “We nodigen nadrukkelijk ook het personeel van de independents uit en bieden niet alleen een programma voor de directie en het management. Als STOMP maken wij ons sterk voor de independent community en de kracht van de independents zit ook op de werkvloer!”