Waarschuwingsbrieven hebben invloed op downloadgedrag illegale downloaders

maandag 06 november 2017 - 11:52

Waarschuwingsbrieven hebben een preventieve werking. Mensen stoppen of minderen erdoor met illegaal downloaden, staat in een onderzoek van de Finse belangenorganisatie Copyright Information and Anti-Piracy Center (CIAPC).

Uit het onderzoek blijkt dat 70 procent van de ondervraagden content illegaal downloadt. Daarvan zegt 13 procent ermee te zijn gestopt nadat ze hebben vernomen dat er waarschuwingsbrieven worden gestuurd naar illegale downloaders. 14 procent zegt dat ze erdoor minder illegale content zijn gaan downloaden.

De waarschuwingsbrieven hebben ook invloed op het gedrag van gebruikers van illegale streamingdiensten. 17 procent van de ondervraagden geeft aan ermee te zijn gestopt, en 13 procent zegt de illegale streamingdiensten minder te gebruiken.

Uit het onderzoek kwam verder naar voren dat 65 procent zegt dat copyrighthouders deels of volledig het recht hebben om de identiteit te weten van de personen die inbreuk hebben gepleegd op hun auteursrecht. 17 procent vindt dat copyrighthouders dat recht niet hebben.

Het onderzoek werd uitgevoerd tussen 11 september en 10 oktober. In totaal zijn 1001 mensen ondervraagd in de leeftijd van 15 tot 79 jaar. Daarvan zei 77 procent nooit illegaal te downloaden of gebruik te maken van illegale diensten.