Nederlandse justitie helpt mee met Duitse actie tegen usenetaanbieders

dinsdag 14 november 2017 - 13:04

De Nederlandse justitie heeft vorige week Duitse autoriteiten geassisteerd bij grootschalige strafrechtelijke acties tegen illegale usenetaanbieders. Daarbij zijn woningen doorzocht van 42 verdachten van tussen de 23 en 72 jaar oud.

De verdachten beheerden drie illegale portals die toegang boden tot illegale content. Een zogeheten reseller, die een van de portals sponsorde waarop links naar illegale content werden geplaatst, is ook offline. De Nederlandse Justitie werkte mee op basis van een internationaal rechtshulpverzoek via ​Eurojust, ​het Europese samenwerkingsverband tussen justitiële autoriteiten.

Een van de sponsoren van de illegale for​ums was een reseller waartegen BREIN al eerder actie had ondernomen. De activiteiten van een van de providers zijn daarna overgenomen door een andere provider, die sindsdien zijn servers aan een bedrijf in San Marino heeft overgedaan.

BREIN richt zijn pijlen al lange tijd op usenetforums. In Nederland heeft de auteursrechtbeschermer na het gerechtelijk verbod ​in 2010 ​tegen het grootste illegale usenetforum FTD ​166 soortgelijke illegale link sites offline gehaald. Ook zijn de laatste paar jaar tientallen illegale uploaders geïdentificeerd en aangesproken. De rechter heeft bepaald dat resellers en providers daarvoor identificerende gegevens aan BREIN behoren af te geven.

“Usenet was oorspronkelijk alleen voor tekst”, legt BREIN-directeur Tim Kuik uit in een verklaring. “Mensen konden vragen stellen en informatie uitwisselen via nieuwsgroepen. Maa​r​ sinds het mogelijk werd om op usenet ook beeld en muziek als tekst op te slaan, is het verworden tot een vrijplaats voor illegale kopieën van alles en nog wat. Dat is waar het verdienmodel ​tegenwoordig ​op is gebaseerd. Er zit al heel lang meer dan een luchtje aan het​ commerciële usenet. ​Het stinkt aan alle kanten.”