BREIN pakt aanbieders geripte IPTV-kanalen aan

maandag 20 november 2017 - 15:08

BREIN heeft alle bekende aanbieders van abonnementen voor toegang tot geripte IPTV-kanalen gewaarschuwd. Volhardende aanbieders kunnen civielrechtelijke claims verwachten en eventueel ook aan strafrechtelijke vervolging.

In het GS media arrest bepaalde de hoogste Europese rechter onder meer dat personen die met winstoogmerk naar bestanden linken, moeten verifiëren of die bestanden wel met toestemming op het internet zijn geplaatst. BREIN heeft bekende aanbieders daarvan op de hoogte gesteld en zegt gerechtelijke stappen te ondernemen bij auteursrechtinbreuk.

Met 20 aanbieders is geschikt met een onthoudingsverklaring met boetebeding, waarvan drie na een ex parte bevel van de rechter. De schikkingsbedragen verschillen per geval maar lopen op tot enkele tienduizenden euro. Er is momenteel nog één civiele procedure aanhangig.

"Dit is illegale handel. Als je wacht tot je gewaarschuwd wordt, dan ben je te laat", zegt BREIN-directeur Tim Kuik in een verklaring. "Wordt je gepakt dan worden kosten en schade gevorderd. Die loopt snel op. Je kunt er persoonlijk aansprakelijk voor worden gesteld. Ook kan er aangifte gedaan worden en kan je strafrechtelijk vervolgd worden. Opzettelijk bedrijfsmatig inbreuk maken is strafbaar als misdrijf, er staat 82.000 euro boete op en 4 jaar gevangenisstraf."

BREIN heeft inmiddels 170 illegale aanbieders van illegale mediaspelers en/of IPTV-abonnementen gestopt. Ook aanbieders die enkel illegale IPTV-abonnementen aanbieden worden aangepakt. Verder heeft de auteursrechtbeschermer 375 advertenties van dergelijke aanbieders verwijderd van vraag-en-aanbod sites.