DFW mag privégegevens van torrentgebruikers verzamelen

vrijdag 08 december 2017 - 11:36

Filmdistributeur Dutch FilmWorks heeft van de Nederlandse toezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens toestemming gekregen om privégegevens van torrentgebruikers te verzamelen en voor maximaal vijf jaar op te slaan.

De Autoriteit Persoonsgegevens is van mening dat DFW goede waarborgen heeft ingebouwd voor de gegevensverwerking en een acceptabele bewaartermijnen hanteert. Dat de distributeur de data vijf jaar mag bewaren, hangt samen met de termijn waarbinnen een schadevergoeding gevorderd kan worden. Daarnaast zou deze tijd nodig zijn omdat niet alle internetproviders mee zullen werken aan het verzoek om naam- en adresgegevens af te staan op basis van ip-adressen.

Hoewel het besluit van de Autoriteit Persoonsgegevens definitief is, bestaat de mogelijkheid om binnen zes weken bezwaar in te dienen.

Dutch FilmWorks werkt samen met BREIN. Zo wordt voorkomen dat inbreuk plegende downloaders een dubbel schikkingsvoorstel krijgen. BREIN richt zich op de grootschalige uploaders, terwijl DFW alle torrentgebruikers wil aanpakken die films up- en downloaden van de distributeur.

Het is niet de eerste keer dat Dutch FilmWorks zijn pijlen richt op illegale downloaders. In 2016 meldde de distributeur al dat het in bezit zou te zijn van ip-adressen van consumenten die inbreuk maken op auteursrecht. DFW wilde dat internetserviceproviders hun klanten aan zouden schrijven en een boete geven. De providers weigerden echter mee te werken.

Het protocol online handhaving intellectuele eigendomsrecht Dutch Film Works is hier na te lezen.

Dutch Filmworks distribueert films en series als Komt een vrouw bij de dokter, Dummie de mummie, De eetclub, Planet Earth en CSI.