DFW verzamelt gegevens illegale downloaders The Hitman’s Bodyguard

donderdag 21 december 2017 - 13:27

Dutch FilmWorks gaat de IP-adressen verzamelen van mensen die The Hitman’s Bodyguard illegaal gedownload hebben. Het is de eerste test van de filmdistributeur sinds de Autoriteit Persoonsgegevens toestemming heeft gegeven om dat te mogen doen.

Volgens Dutch FilmWorks (DFW) gaat het om ‘een eerste test waarbij een redelijke schikking centraal staat en de volledige schade en kosten nog niet worden verhaald op de illegale downloaders’. Het bedrag van het schikkingsvoorstel bedraagt in eerste instantie 150 euro. Het schikkingsvoorstel is ‘zeer schappelijk’, zegt DFW, ’zeker in verhouding met de bedragen die men in omringende landen eist voor illegale downloads’. De filmdistributeur zal consumenten duidelijk kenbaar maken bij welke films en series onderzoek plaatsvindt.

“The Hitman’s Bodyguard is de eerste film die na de bekendmaking verkrijgbaar is op dvd, 4K Blu-ray en tvod”, zegt CEO Willem Pruijssers in een verklaring. “Met 367.000 bezoekers was de film een groot succes in de Nederlandse bioscopen, wat over het algemeen betekent dat de film on-demand goede resultaten behaalt, maar ook een hoog downloadpercentage kent. Daarnaast is de film een Amerikaans-Nederlandse coproductie en hebben er heel veel Nederlandse crewleden met hart en ziel aan gewerkt. Ook voor hen is het prettig als men niet zonder te betalen gebruikmaakt van hun werk, om dit soort producties in de toekomst mogelijk te blijven maken.”

Dutch FilmWorks legt de samengestelde lijst met IP-adressen van overtreders voor aan de betreffende internetproviders, met het verzoek de contactgegevens te verstrekken. Indien de internetproviders de gegevens niet vrijgeven, wordt er een verzoek ingediend bij de rechter. Voor het verzamelen van de gegevens schakelt de filmdistributeur de hulp in van de Duitse partij Tecxpio.

Begin deze maand heeft Dutch FilmWorks van de Autoriteit Persoonsgegevens toestemming gekregen om privégegevens van torrentgebruikers te verzamelen en voor maximaal vijf jaar op te slaan. In 2016 meldde de distributeur al dat het in bezit zou te zijn van IP-adressen van consumenten die inbreuk maken op auteursrecht.