Artist development staat centraal op Indiefair

donderdag 11 januari 2018 - 14:27

Na een aantal open dagen te hebben georganiseerd, pakt Indieplant het groter aan, in de vorm van een muzikantendag voor onafhankelijke artiesten: Indiefair. “We willen graag dat het Indieplant-platform ook wat meer offline gaat leven.”

De eerste editie van Indiefair vindt op 27 januari 2018 plaats in P60 en het aangrenzende Volksuniversiteit Amstelland in Amstelveen. Het kleinschalige maar doelgerichte event richt zich, net als Indieplant zelf, op zelfstandige muzikanten en labels. “Het leek ons gewoon heel erg leuk om dat wat we met Indieplant online doen tastbaar te maken in de echte wereld”, aldus Jelto van Nieuwburg van Indieplant. “We willen graag dat het Indieplant-platform ook wat meer offline gaat leven en merkten dat onze gebruikers daar eveneens behoefte aan hadden. Eerder hielden we daarom al een aantal kleinschalige open dagen, waarbinnen we workshops gaven en netwerkmomenten creëerden met onze muzikanten en labels. Dat beviel zo goed, dat een wat grotere muzikantendag er wel van moest komen. En zo ontstond Indiefair.”

Enthousiasme

Indiefair is een muzikantendag vol seminars door professionals uit de muziekindustrie, onder wie Erroll Antonie, Hugo Langras en Denis Doeland. Romy Day, die onlangs meewerkte aan So Far Away van Martin Garrix en David Guetta, geeft een workshop songwriting. Justus Verkerk verzorgt een mediatraining en er is een imago- en fashion workshop met Maya Nightinggale. Verder wordt er een Demo Café opgetuigd en zijn er aanvullende workshops, panels en optredens (van onder meer JR Kenna, Martyr en Experienced?!?). Ook is er een plek waar talent zich in de kijker kan spelen in de vorm van een Band Battle.

“We waren blij verrast met het enthousiasme waarmee het concept werd onthaald door bekende rotten uit het vak”, aldus Van Nieuwburg. “Het event wordt naderhand uitgezonden op Pinguin Radio en is live te horen via IndieXL. Ook zal een deel van het Indiefair-programma te volgen zijn via een YouTube-stream. Hierdoor wordt ‘de echte wereld’ weer met het online domein verbonden en dat maakt voor ons de cirkel rond. De content die een dag als deze oplevert is natuurlijk interessant. Indieplant-leden kunnen naderhand de informatie terugvinden op ons online platform en sprekers zijn op deze manier in staat een nieuw publiek te bereiken.”

Kennis overdragen

Voor Indieplant is Indiefair een middel dat naadloos aansluit bij de doelstelling om het netwerk dit jaar verder uit te breiden. Bang dat de muzikantendag botst met ‘dat andere netwerkevenement/seminar’ in januari is Van Nieuwburg niet. “Indiefair is toch wel iets heel anders dan Eurosonic of Noorderslag. We zitten denk ik niet in elkaars vaarwater. Indiefair richt zich veel meer op onafhankelijke muzikanten, kleine labels en op het overdragen van kennis en informatie aan die specifieke doelgroep. Eurosonic is te gek, wij zijn daar natuurlijk ook. Maar dat evenement is meer voor het uitwisselen van informatie tussen industriepartijen. Wij spreken elke week honderden muzikanten en we hebben gewoon gemerkt dat er veel behoefte is aan artist development. Of een event als Indiefair daar het middel voor is, dat zullen we op 27 januari gaan zien aan de hand van de bezoekersaantallen.”