Jan Nijland Zilveren Roos uitgereikt aan Lauge Nielsen

woensdag 10 januari 2018 - 12:36

Tijdens de nieuwjaarsreceptie van FDN en NVBF is de Jan Nijland Zilveren Roos uitgereikt aan Lauge Nielsen. De voormalige directeur van Pathé ontving de prijs voor zijn verdiensten in de filmwereld.

De stichting Jan Nijland Zilveren Roos blies de klassieke filmprijs Zilveren Roos in 2013 nieuw leven in. De award wordt sindsdien uitgereikt aan ‘een natuurlijke of rechtspersoon die van grote betekenis is voor de Nederlandse bioscoopwereld en erin slaagt om de bioscoop via film (of andere cultuuruitingen) onder ieders aandacht te brengen’.

Dit jaar ging de Zilveren Roos naar Lauge Nielsen. Uit het juryrapport: “De winnaar van de Zilveren Roos 2017 heeft zich gedurende vele jaren ingezet voor het wel en wee van de Nederlandse bioscoopbranche. Lauge Nielsen begon zijn carrière in de entertainmentindustrie in 1979 echter bij de Nederlandse vestiging van grammofoonplatenmaatschappij CBS. Vanaf 1984 was hij werkzaam voor de Nederlandse tak van het Amerikaanse Vestron Video International, alwaar hij meteen succes had met de uitbreng van video Thriller van Michael Jackson. Hier zette hij zijn eerste schreden op het gebied van film en video en raakte hij vertrouwd met de belangrijkste facetten van filmproductie, distributie en niet in de laatste plaats: vertoning in bioscopen.”

“Het was dan ook een logische stap voor de opvolgers van het MGM-concern om hem in 1996 te vragen de leiding te nemen van de grootste bioscoopketen van de Randstad. Hij gaf leiding aan de bouw van vele nieuwe multiplexen, nam concurrenten over, introduceerde nieuwe marketingtechnieken, innoveerde de filmbeleving voor de consument. Om maar iets simpels te noemen: de afschaffing van de pauze in de hoofdfilm. Daarnaast zette hij zich van meet af aan in voor de Nederlandse Bioscoopbond, de NFC en later de Nederlandse Vereniging van Bioscoopexploitanten; de collega-exploitanten keken altijd heel goed naar hem en zijn Pathé, en vele door hen in de praktijk gebrachte ideeën werden door de collega-exploitanten maar al te graag overgenomen.”

“Zonder op de voorgrond te willen treden was hij toch altijd nadrukkelijk aanwezig. Zijn zwijgzaamheid is legendarisch, maar iedere uitspraak was altijd to-the-point. Een strategische denker én doener. Niet voor niets bestempelde de Volkskrant hem ooit als de ‘Sfinx op de Zuidas’. In 2010 werd hij door de internationale collega’s al geëerd met de prestigieuze Exhibitor of the Year Award. Voor zijn vele verdiensten aan de bedrijfstak kent de jury de Zilveren Roos 2017 toe aan de aardigste gentleman in de bioscoopbranche: Lauge Nielsen.”

De aanmoedigingsprijs, het Jan Nijland Zilveren Roosje en een geldbedrag van vijfduizend euro, ging naar Dana Linssen en De Filmkrant.