Strengholt Music Group zet in op creativiteit en inspiratie

donderdag 11 januari 2018 - 14:39

De transitie die Strengholt Music Group doormaakt van traditionele uitgever naar fullservice muziekonderneming wordt bevestigd met een bijzonder evenement op Eurosonic Noorderslag, waarbij muziek, de industrie en creativiteit elkaar treffen. “Bij Strengholt wordt niet in genres gedacht, maar in liedjes.”

Phil Tilli speelde als gitarist van Moke twee keer op Noorderslag. Sinds hij in 2014 stopte bij de populaire band, is het festival ook overdag vaste prik. Als eigenaar van zijn eigen managementbureau Beat Surrender Music - met artiesten als Lucas Hamming, The Elementary Pinguins, Max Meser en The Electric Company in de stal - maar ook als creative manager van Strengholt Music Group. Zijn neus voor sterke liedjes en creatieve geesten komt goed van pas, zoals blijkt uit het eerste evenement van Strengholt op Eurosonic Noorderslag Extra.

Onder de noemer Eurosonic songwriting speed date sessions gaat de publisher de samenwerking aan met het Prins Claus Conservatorium. Studenten van het conservatorium schrijven tijdens dit minisongcamp liedjes met de auteurs van Strengholt, onder wie Michael Maidwell van Orange Grove, die schrijft voor Major Lazer en Rihanna, de bekende toplineschrijver Charlene Meulenberg en Max Meser. De liedjes worden in de namiddag onder het genot van een hapje en een drankje gepresenteerd in de nieuwe jazzclub van het conservatorium.

Muziekauteurs en studenten

De combinatie van een opvallend netwerkevenement en het creëren van muziek past goed bij de dagelijkse activiteiten van Strengholt Music Group. “Creativiteit staat bij ons hoog in het vaandel. Daarom willen we een netwerkevenement neerzetten dat net even iets meer biedt dan alleen een biertje en wat bitterballen”, licht Tilli het evenement toe.

“We zijn dagelijks bezig met muziek ontdekken en creëren. Dat moet ook terugkomen op ons evenement, waarmee we ons op een leuke en positieve manier presenteren. Dus vormen we een minisongcamp, waarin we vijf muziekauteurs waar Strengholt de exclusieve publishing voor doet koppelen aan studenten Compositie, Muziek- en Studioproducties van het Prins Claus Conservatorium. Die gaan samen aan de slag. Aan het eind van de dag hebben zij vijf liedjes geschreven, die ’s middags tijdens het evenement ten gehore worden gebracht. En wie weet, misschien wil een van de aanwezige professionals een liedje wel hebben voor zijn eigen artiest, of kan het in een later stadium gepitcht worden voor een sync.”

Mogelijkheden uitbreiden

Tilli begon bij Strengholt Music Group als talentscout, maar is zich gaandeweg ook bezig gaan houden met management en syncen. Tilli: “Strengholt scoorde de laatste jaren vooral met pop- en EDM-liedjes. Daarnaast hebben we een heel omvangrijke catalogus met geweldige nummers. Daar worden nu door mijn signings ook songs in het traditionele pop- en rockgenre aan toegevoegd. Bij Strengholt wordt niet in genres gedacht, maar in liedjes.”

Eurosonic Noorderslag biedt een uitgelezen kans om meer interessante liedjesschrijvers aan het roster toe te voegen en de mogelijkheden voor bestaande muziekauteurs om uit te breiden. Zo verzorgt Max Meser vier optredens en organiseert Tilli een eigen showcase-avond. Zo hoopt hij  zijn artiesten in de schijnwerpers te kunnen zetten. Tilli: “Het is heel belangrijk aanwezig te zijn op Eurosonic Noorderslag. Je vertegenwoordigt de artiesten met wie je werkt en hoopt ze door je activiteiten daar een stap verder te kunnen brengen. In dat ene weekend in Groningen ontmoet je talloze mensen die je verder kunnen helpen in je werk, en je ziet in korte tijd veel nieuwe artiesten. Uiteraard hoop je stiekem ook tegen een parel aan te lopen waar nog niemand van gehoord heeft.”