Downloaden zonder te betalen meest gepleegde cyberdelict

dinsdag 06 februari 2018 - 15:38

Jongeren beoordelen fysieke overtredingen ernstiger dan online varianten van hetzelfde vergrijp. Zo keurt 81 procent het af om een dvd uit een winkel te stelen. Als het gaat om illegaal downloaden, beschouwt slechts 6 procent dit als verkeerd. Dat blijkt uit het onderzoek Safer Internet Day 2018: Cybercrime.

Het onderzoek wijst verder uit dat 37 procent van de ondervraagde jongeren weleens illegaal gedownload heeft, terwijl zij weten dat het verboden en strafbaar is. Twintig procent van de respondenten zegt illegaal downloaden te overwegen. Vijf procent heeft weleens een onlineproduct gekocht tegen een prijs die te mooi is om waar te zijn (heling).

Niet strafbaar maar wel veel gedaan, is valsspelen in een online game: 20 procent van de ondervraagden geeft aan dit weleens te hebben gedaan en 22 procent zou valsspelen overwegen. 7 procent geeft aan iemand online gepest of beledigd te hebben.

BREIN-directeur Tim Kuik: “Ik denk dat het verschil in beoordeling tussen fysiek en online ook te maken heeft met anonimiteit van zowel de dader als het slachtoffer. De illegale downloader weet wel dat hij of zij iets verkeerd doet maar waant zich anoniem op internet. Het slachtoffer is niet zo herkenbaar als een meneer of mevrouw achter een toonbank. Mijn ervaring in gesprekken met jongeren is dat zij zeggen dat ze doorgaan met illegaal downloaden en streamen zolang er geen boete op staat. ‘Omdat het gratis is’, geven zij op als de belangrijkste reden. Op de tweede plaats komt de legale beschikbaarheid.”

Kuik geeft muziek als voorbeeld. “Dit segment wordt minder illegaal gebruikt dan voorheen vanwege de ontwikkeling van legaal aanbod. Wat daarbij steekt is dat er meer muziek wordt geluisterd dan ooit maar het voor artiesten moeilijker dan ooit is om hun brood ermee te verdienen. De top 1 procent uitgezonderd. Het grote geld verdwijnt in de zakken van YouTube en die deelt die rijkdom onvoldoende met de makers. Voor series hoor je dat jongeren niet willen kiezen tussen de verschillende legale online platforms. Als ze een abonnement op een dienst hebben en er staat populaire serie op een andere dan zijn ze geneigd die dan maar illegaal te downloaden of streamen. Toch is het juist de concurrentie tussen legale platforms die de kwaliteit en hoeveelheid van het aanbod aanzwengelt. Daar heeft de consument baat bij.”

Voor het onderzoek Safer Internet Day 2018: Cybercrime onderzocht zijn 1.135 jongeren van 12 tot en met 17 jaar gesproken. Deze is uitgevoerd in opdracht van het Safer Internet Centre Nederland, een partnerschap tussen drie partijen: ECP | Platform voor de Informatiesamenleving (Veiliginternetten.nl), het Expertisebureau Online Kindermisbruik en Mediawijzer.net.