Claw Boys Claw ambassadeur Record Store Day 2018

woensdag 14 februari 2018 - 12:32

Claw Boys Claw is de Nederlandse ambassadeur van Record Store Day 2018. Speciaal voor deze 'feestdag van de platenzaak' verschijnt er een 7" single van Claw Boys Claw op rood, doorschijnend vinyl. Deze single is die dag gratis en exclusief verkrijgbaar in een gelimiteerde oplage van 5.000 stuks. 

De negende editie van Record Store Day Nederland vindt dit jaar plaats op zaterdag 21 april in 100 onafhankelijke platenzaken in Nederland. 

Claw Boys Claw maakt al jarenlang een afwisselende mix van rauwe, vuige, lyrische en psychedelische rock. Frontman Peter te Bos en gitarist John Cameron vormen sinds 1983 de spil van de band. In die tijd brachten de Amsterdammers meer dan tien platen uit en volgende week wordt daar het nieuwe album It’s Not Me, The Horse Is Not Me - Part 1 aan toegevoegd. Drummer Jeroen Kleijn en bassist Marcus Bruystens maken inmiddels alweer jaren vast onderdeel uit van de bezetting. 

De track die het nieuwe album nét niet haalde ("maar misschien wel mijn lievelingsnummer", zegt Cameron daarover) is Dot Dot Dash. Samen met het precies twee minuten durende Waiting For The Sun At Home, vormen deze kant A van de gratis RSD-single. Op kant 1 staat Rosie, de grootste hit van Claw Boys Claw en een van de grootste Nederrockballads ever. Rosie is afkomstig van het album $uga(r) uit '92, dat eind mei van dit jaar voor het eerst op vinyl zal verschijnen. 

Het ontwerp van de singlehoes is wederom van de hand van Peter te Bos zelf, die al jaren het artwork van de band verzorgt en dat ook ruim twintig jaar voor Lowlands heeft gedaan. In zijn rol als grafisch ontwerper is hij dit jaar tevens verantwoordelijk voor het design van de merchandise van Record Store Day - uiteraard met het herkenbare Peter te Bos stempel - zoals de totebag en het T-shirt.

De band bedacht ruim vijfentwintig jaar geleden al 'De Toonbank-tour': bij het verschijnen van hun album Angelbite in 1990, maakte Claw Boys Claw een rit langs diverse platenzaken waarbij Peter te Bos en John Cameron letterlijk op de toonbank stonden te spelen. "Het eerste toonbankoptreden vond zelfs al in 1983 plaats", vertelt Cameron "Bij Get Records in de Utrechtsestraat in Amsterdam!" Peter te Bos is duidelijk over het ambassadeurschap: "Zonder platenzaak, weinig kippenvel!"

Volgende week, vrijdag 23 februari, verschijnt via Butler Records het nieuwe album van Claw Boys Claw, It's Not Me, The Horse Is Not Me, Part I. Op zaterdag 24 februari presenteert de band het nieuwe album op het podium van Concerto. Vanaf half maart vindt een clubtour plaats langs verschillende podia door heel Nederland. Voorafgaand aan die optredens zal de band ook al enkele platenzaken aandoen met een aantal van hun roemruchte instores. Op 21 april doet de band ook verschillende winkels aan. Het instore-schema van die dag wordt eind maart bekend gemaakt.

Bekijk video