Edisons voor Ronnie Flex, Chef'Special en DI-RECT

dinsdag 13 februari 2018 - 12:01

De Edisons Pop 2018 zijn maandagavond uitgereikt in de Gashouder op het terrein van de Westergasfabriek in Amsterdam. In de categorie Pop ging de Edison naar Chef’Special en bij Rock naar DI-RECT. Met maar liefst drie nominaties won Ronnie Flex’ zowel een Edison voor zijn album Rémi als in de categorie Hiphop.

Ook Naaz nam twee Edisons in ontvangst: als Nieuwkomer en voor haar videoclip bij haar nummer  Words (geregisseerd door Folkert Verdoorn). De jury beloonde Yellow Claw met een Edison in de categorie Dance en Tino Martin in de categorie Volksmuziek. Roxeanne Hazes won de categorie Nederlandstalig. In de categorie Alternative ging Thomas Azier er met de prijs vandoor. De Edison voor beste Song was voor Mind Made Up van Wulf.

Presentator Eric Corton maakte de winnaars bekend in de aanwezigheid van vele genomineerden en collega artiesten. De jury, onder meestemmend voorzitterschap van Ruud de Wild, kende tot slot rapper Extince de Oeuvre Edison toe.

WINNAARS EDISON POP 2018

OEUVREPRIJS – EXTINCE

Een ongekend soepele en hitgevoelige rapper die de Nederlandse taal voor veel van zijn collega-artiesten buigzaam en vloeibaar hielp maken, en zo de weg vrijmaakte voor de talloze Nederlandstalige raphits na hem. Alle reden voor de jury van Edison Pop om de oeuvreprijs uit te reiken aan de grote gangmaker van zijn genre: de Nederlandse hiphop-pionier Extince.

POP – CHEF’SPECIAL – AMIGO

Met dit album heeft Chef’Special op succesvolle wijze hun sound vernieuwd. De nummers op het album bleken sterk genoeg om de grootste concertzaal van Nederland niet alleen te vullen, maar ook te laten overkoken.

ROCK – DI-RECT – ROLLING WITH THE PUNCHES

DI-RECT is een band die keer op keer bewijst dat ze in staat is zichzelf opnieuw uit te vinden. Op ‘Rolling With The Punches’ wordt geflirt met soul, Northern Soul en funky riffs, zonder dat de rockbasis die we al jaren kennen van de band vergeten wordt.

HIPHOP – RONNIE FLEX – RÉMI

Ronnie Flex is de afgelopen jaren uitgegroeid tot het artistiek imponerende, boeiende en uitgesproken boegbeeld van een ongekend succesvolle nieuwe generatie hiphopartiesten.

DANCE – YELLOW CLAW – LOS AMSTERDAM

Yellow Claw is meer dan een act; het is een kloppend muzikaal hart, steeds op zoek naar nieuwe inspiratie, nieuwe trends en nieuw talent, om zo zowel het nationale als het internationale geluid van de popmuziek steeds weer van nieuwe energie te voorzien.

ALTERNATIVE – THOMAS AZIER – ROUGE

Thomas Azier dwingt groot respect af met de wijze waarop hij werkt, de tijd neemt en zorgvuldig zijn artistieke ideaal nastreeft en zijn prachtige geluid perfectioneert. De geweldige sound van Azier is eigenzinnig en onafhankelijk, fijnzinnig en prikkelend, en kruipt onder de huid.

NIEUWKOMER – NAAZ – 2017 SINGLE RELEASES

Naaz is een artiest die al op jonge leeftijd en met haar eerste verfrissende popliedjes en videoclips vol allure laat zien dat ze een waardevolle aanvulling is op het bestaande muzieklandschap, een oorspronkelijke, nieuwe stem die haast instant vertrouwd klinkt. Naaz is puur, ontwapenend, dapper, geduldig en consequent.

VOLKSMUZIEK – TINO MARTIN – HOE IK HET ZIE

Tino Martin eert en dicteert het genre volksmuziek. Hij neemt de luisteraar vol overtuiging mee langs het volledige spectrum van emoties. Het is volksmuziek die leeft, die verrast, en tegelijk is ieder nummer na de eerste luisterbeurt al mee te zingen.

NEDERLANDSTALIG – ROXEANNE HAZES – IN MIJN BLOED

Roxeanne Hazes is op het broeierige ‘In Mijn Bloed’ melancholisch, creatief, eigenzinnig, zingt met een  overtuigende, lagere fluisterstem en heeft uit een waaier aan invloeden, van haar vader tot aan internationale popgrootheden, een nieuwe, eigen artistieke groef gevonden waarin ze zich als nooit tevoren lijkt thuis te voelen.

VIDEOCLIP – NAAZ / REGISSEUR: FOLKERT VERDOORN – WORDS

Naaz zingt dat het een feest is om verschillende culturele achtergronden te hebben, want dan heb je tenminste iets te vertellen, en regisseur Folkert Verdoorn vertaalde haar optimistische verhaal naar een warme en veelzijdige clip die je bij de eerste kijkbeurt grijpt en bij blijft.

SONG – WULF – MIND MADE UP

Met de eerste single meteen, in de volle breedte en op alle vlakken van de samenleving een dijk van een hit scoren, een nummer dat kracht put uit rake eenvoud en herkenbaarheid. Wat een doorbraak!

ALBUM – RONNIE FLEX – RÉMI

Rémi is een zeldzaam meesterwerk. De productie is tot in detail fantastisch; je kunt honderd keren luisteren en elke keer vallen je nog steeds nieuwe details op. Op de ontwikkeling van het grote talent van Ronnie Flex lijkt geen maat te staan. Ronnie Flex maakte volgens de jury zonder enige twijfel hét Nederlandse popalbum van 2017.

De vakjury bestond uit: voorzitter Ruud de Wild (Radio2), Annemieke Schollaardt (Radio-DJ – Radio2), Dieuwertje Heuvelings (Playlist Curator & Editor - Spotify NL), Menno de Boer (‎radiodirecteur van Radio 538) , Saul van Stapele (muziekjournalist – o.a. NRC) en Diederik van Zessen (Music Director - 3FM).

Foto: Dennis Bouman